flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ОАГС відбувся освітній семінар для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення

27 вересня 2018, 19:02

Захист прав людини є актуальною темою для обговорення. В умовах реформування та європейської інтеграції України, суспільство має знати та, при порушенні, захищати власні права. Саме для цього сьогодні в Одеському апеляційному господарському суді відбувся освітній семінар на тему: «Забезпечення прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення». 

                                                    
Вже вкотре з метою просвітництва в стінах нашого суду зібралися представники різних інститутів держави – представники суддівського корпусу, органів юстиції та адвокатури – для того, щоб донести до учасників інформацію щодо прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.
Проведення семінару ініційовано Одеським апеляційним господарським судом, ГО «Асоціація суддів господарських судів України» спільно з ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів».
З вітальним словом до присутніх звернулася суддя Одеського апеляційного господарського суду, член Ради суддів України Галина Діброва, зазначивши, що поряд з проведенням таких просвітницьких заходів, багато важливих питань залежить від готовності, зокрема, і судової гілки влади, реально забезпечувати права осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

                                                                 

                                                          
Саме Одеським апеляційним господарським судом вже зроблено чимало для забезпечення будівлі суду та прилеглої території всім необхідним для комфортного перебування маломобільних груп населення. Зокрема – обладнано вхід для людей з особливими потребами, встановлено кнопку виклику персоналу суду для допомоги та таблички з шрифтом Брайля, нанесено спеціальне маркування для людей із вадами зору у місцях можливої небезпеки, побудовано пандуси та обладнано місця для паркування автотранспорту.
На заході було обговорено низку важливих питань, а саме: ефективність судового захисту осіб з інвалідністю, порядок виконання судових рішень, працевлаштування та державна соціальна допомога, її розміри, підстави для призначення, збільшення, забезпечення права на безкоштовну правову допомогу.
Заступник голови Ради адвокатів Одеської області Андрій Костін на реальних прикладах з судової практики Європейського суду з прав людини розкрив тему захисту прав осіб з інвалідністю в міжнародному аспекті.

                                                                 

                                                         
Маємо надію, що в майбутньому таких заходів, направлених на ознайомлення, можливості використання та захисту прав осіб з інвалідністю та маломобільних груп стане більше. Адже, сучасний світ переповнений стереотипами. Суспільство перенасичене дискримінаційним ставленням до людей, які не схожі на більшість. Така штучна виключеність із співтовариства призводить до того, що часто права таких осіб порушують. Дуже важливо знаходити вирішення цих проблем на рівні усіх гілок влади, адже права людини є універсальними і тому належать кожному.
Загалом відзначимо, що сьогоднішній захід виявився в повній мірі інформативним та дійсно корисним в практичному аспекті!