flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: позивач має статус учасника товариства, у разі поновлення його у складі учасників товариства на підставі судового рішення, навіть за відсутності відомостей про це у ЄДР

12 вересня 2018, 14:17

Такий висновок зроблено ВС КГС у справі №915/593/17.

ВС КГС вказав, що право на звернення до суду з позовом про визнання недійсними рішень органів управління товариства мають лише ті його учасники, які були учасниками на дату прийняття рішення, що оскаржується.

Позивач станом як на дату проведення зборів, так і на дату звернення з позовом у цій справі та на час розгляду справи судами був учасником СТ "Діамед", що підтверджується постановою ВГСУ у справі №915/1586/14 про визнання недійсним рішення загальних зборів СТ "Діамед" від 12.01.2014 про виключення позивача зі складу членів СТ "Діамед". Тобто цим судовим рішенням права позивача як учасника товариства відновлені. Судове рішення є обов'язковим для всіх суб'єктів на території України з моменту набрання ним законної сили.

Таким чином, відсутність у ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомостей щодо позивача як учасника СТ "Діамед", зокрема щодо поновлення його у складі учасників товариства на підставі судового рішення у справі №915/1586/14, не свідчить про те, що позивач не має статусу учасника товариства. Відсутність таких відомостей в реєстрі за наявності не скасованого судового рішення, яке набрало законної сили та яким права учасника товариства (позивача) були поновлені, про що, як встановлено судами, були обізнані особи, які взяли участь у загальних зборах товариства як учасники товариства та прийняли спірні рішення, не може бути підставою для незалучення позивача до участі в реалізації своїх корпоративних прав шляхом прийняття участі в загальних зборах.

Крім того, ВС КГС зазначив, що рішення загальних зборів СТ "Діамед" від 27.12.2016, були прийняті особами, які не були станом на дату проведення зазначених зборів та на дату прийняття цих рішень учасниками товариства, що було встановлено судовими рішеннями у інших господарських справах. Тобто такими рішеннями загальних зборів порушено права позивача, як учасника товариства на участь в управлінні товариством.

З повним текстом постанови ВС КГС у справі №915/593/17 від 04.09.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/76236943  (#ОАГС_судовапрактика_ВСКГС)