flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: При ненаданні, на вимогу суду, доказів вчинення певних дій або наявності події, суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою

26 липня 2018, 09:43

Такий висновок зробив ВС КГС у постанові №915/1145/17.

Згідно з матеріалами справи суди неодноразово витребовували у відповідача оригінал оспорюваного договору, проте відповідач вимог суду не виконав, надавши при цьому його нотаріально засвідчену копію.

Згідно з приписами ст.74 ГПК  у разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Відповідно до ч.9 ст.81 ГПК України, у разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Як унормовано приписами ч.2 ст.42 ГПК України, учасники справи зобов'язані, зокрема: сприяти своєчасному, всебічному, повному та об'єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Таким чином, ВС КГС вказав, що апеляційний господарський суд дійшов неспростовного висновку про наявність підстав для визнання оспорюваного договору недійсним.

З повним текстом постанови ВС КГС у справі №915/1145/17 від 17.07.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75368704

(#ОАГС_судовапрактика_ВСКГС)