flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламенту пропонують підвищити ефективність процедур відновлення платоспроможності боржників

02 липня 2018, 12:56

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення ефективності процедур відновлення платоспроможності  (реєстр.№ 8532 від 27.06.2018).

Відповідно до пояснювальної записки, передбачається внесення змін до Податкового кодексу України, які спрямовані на врегулювання податком на прибуток та податком на додану вартість доходів від продажу активів боржника у процедурі відновлення його неплатоспроможності або ліквідації, що, в свою чергу, дозволить залучити більшу кількість потенційних покупців і сприятиме задоволенню вимог кредиторів.

З метою задоволення вимог кредиторів здійснюється продаж майна банкрута. Порядок реалізації активів боржника передбачає, що активи банкрута мають бути реалізовані на конкурсній основі – відкритих торгах, аукціоні, кількість проведення яких є обмеженою, а їх здійснення відбувається на платній основі. У процедурі санації боржника також може здійснюватися відчуження майна боржника шляхом продажу цілісного майнового комплексу, частини майна або відбуватись заміщення активів.

При цьому, чинна редакція п.п. д) п. 184.1 ст. 184 ПК України передбачає, що анулювання реєстрації платника податку на додану вартість здійснюється шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо господарським судом винесено ухвалу про ліквідацію юридичної особи – банкрута.

Однак, Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» такої ухвали не передбачено.

Крім цього, Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» визначено, що з моменту винесення постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у боржника не виникає жодних зобов’язань, в тому числі і зі сплати податків. Податкові накладні не видаються і не виникає зобов’язання щодо сплати податку на додану вартість.

У зв’язку з цим, на думку авторів законопроекту, необхідно узгодити між собою норми законодавства, оскільки в чинній редакції Податкового кодексу України допущено помилку щодо назви процесуального документу, бо на підставі ухвали про ліквідацію юридичної особи виключаються відомості про юридичну особу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Прийняття проекту Закону № 8532, відповідно до тексту пояснювальної записки, дозволить:

  • забезпечити підвищення ефективності процедур банкрутства;
  • поліпшити бізнес-клімат;
  • залучити вітчизняні та іноземні інвестиції в економіку України.

#ОАГС_законопроекти

 

З текстом законопроекту № 8532 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64315