flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: саме лише посилання апелянта на складне фінансове становище не може бути підставою для відстрочення сплати судового збору.

06 червня 2018, 18:35

Такий правовий висновок зроблено ВС КГС у справі №904/9117/17.

ВС КГС акцентував увагу на тому, що підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 33 ГПК України (в редакції, чинній до 15.12.2017), повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Вказаною нормою передбачено право суду, а не його обов'язок щодо відстрочення сплати судового збору, при цьому, статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Обґрунтування обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору, виходячи з вимог статей 3233 ГПК України покладається на особу, яка звертається з відповідним клопотанням.

По окресленій справі суд касаційної інстанції погодився з висновками суду апеляційної інстанції, що доказів на підтвердження відсутності коштів скаржником до апеляційної скарги не долучено, а саме лише  посилання апелянта на складне фінансове становище не може бути підставою для відстрочення сплати судового збору.

З повним текстом постанови ВС КГС у справі №904/9117/17 від 17.05.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74025419 (#ОАГС_судовапрактика_ВСКГС)