flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Раді пропонують відновити діяльність військових судів

24 травня 2018, 18:09

У Верховній Раді було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (реєстр. 8392 від 22.05.2018), яким пропонується відновити діяльність військових судів в Україні як судів загальної юрисдикції, які здійснюватимуть правосуддя у кримінальних та адміністративних справах, а також справах про адміністративні правопорушення, у випадках, установлених законом.

Відтак, законопроектом передбачається функціонування у судовій системі України військових судів з наступною організацією:

А) місцевими судами першої інстанції стануть військові суди гарнізонів;

Б) судом другої інстанції - Апеляційний військовий суд у м. Києві;

В) касаційною інстанцією військового правосуддя - касаційні загальні суди у Верховному Суді, де у Касаційному кримінальному суді буде утворено військову судову палату.

Призначення на посаду судді військового суду здійснюватиметься у порядку, встановленому Конституцією України та Законом України «Про судоустрій і статус суддів», за винятком того, що кандидат на посаду судді військового суду повинен буде перебувати на військовій службі (в резерві) або в запасі та мати військове звання офіцерського складу.

При цьому, пропонується доповнити Розділ XII «ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» наступними положеннями:

- рекомендувати Президенту України внести до Верховної Ради України проект закону щодо утворення до 31 грудня 2018 року військових судів гарнізонів та апеляційного військового суду в м. Києві в кількості і порядку, визначених відповідно до ст. 19 цього Закону.

- утворити у Касаційному кримінальному суді Верховного Суду України до 31 грудня 2018 року військову судову палату відповідно до ч.7 ст. 37 цього Закону.

На думку автору проекту, відновлення роботи військових судів в Україні підвищить рівень організації Збройних Сил України та інших військових формувань, посилить військову дисципліну і водночас, гарантії соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей.

#ОАГС_законопроекти

 

З текстом законопроекту № 8392 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64070