flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламентарям пропонують посилити гарантії незалежності судових експертів

07 травня 2018, 15:07

Відповідний законопроект було подано до Верховної Ради (реєстр. 8336 від 04.05.2018), яким зокрема, передбачено запровадження Єдиного державного реєстру судових експертиз та експертних досліджень шляхом внесення змін до Закону України «Про судову експертизу».

Крім того, проектом Закону № 8336 пропонується внести зміни до:

  • Кримінального кодексу України перебачивши кримінальну відповідальність за втручання в діяльність судового експерта з метою перешкодити здійсненню ним судово-експертної діяльності, а також відповідальність за умисне знищення або пошкодження майна, що належить судовому експерту;
  • Кримінального процесуального кодексу України передбачивши можливість здійснювати допит експерта лише на стадії судового розгляду, а також запровадивши можливість слідчого, прокурора отримувати письмові роз’яснення висновку експерта;
  • Кримінального процесуального кодексу України передбачивши можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів (в т.ч. на договірних умовах), за виключенням обов’язку сторони обвинувачення звертатися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді у разі необхідності проведення почеркознавчої експертизи, лінгвістичної експертизи мовлення, експертизи відео-, звукозапису, економічної експертизи, товарознавчої експертизи (якщо вартість об’єкта товарознавчої експертизи в 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб), психіатричної експертизи.

У зв’язку з тим, що були введені в дію норми Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (від 03.10.2017 № 2147-VIII) щодо зміни підстав проведення експертизи, а також порядку залучення експертів, було запроваджено повсюдний судовий контроль при призначенні експертиз в кримінальному провадженні.

При цьому, непоодинокими є випадки зловживання правом на допит експерта з боку слідства під час досудового розслідування, внаслідок чого вчиняється тиск на експертів та втручання в їхню діяльність.

Відповідно до пояснювальної записки, в деяких випадках доцільність участі слідчого судді в призначенні більшості експертиз на стадії досудового розслідування не обґрунтована, що створює перевантаженість суддів і уповільнення здійснення досудового розслідування органами досудового розслідування.

Тому, на думку авторів законопроекту, його прийняття дозволить відновити належного порядку проведення судових експертиз й посилити гарантії незалежності судових експертів.

#ОАГС_законопроекти

 

З текстом законопроекту № 8336 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63960