flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Раді пропонують врегулювати порядок засвідчення копій електронних доказів в цивільному процесі

23 квітня 2018, 17:09

До Верховної Ради був поданий проект Закону «Про внесення змін до статті 100 Цивільного процесуального кодексу України» (реєстр. № 8281 від 17.04.2018) щодо засвідчення копій електронних доказів, яким пропонується в зазначеній статті замість слів «посвідчених в порядку, передбачених законом» прописати «посвідченим в нотаріальному порядку».

Відповідно до тексту пояснювальної записки, однією з основних засад цивільного судочинства є змагальність сторін, однак вона часто порушується внаслідок прогалин в процесуальному праві, що позбавляє можливості реалізувати в повній мірі права учасників судового процесу.

В законодавстві не вказано яким саме чином повинна бути засвідчена паперова копія електронного доказу, чи підписом особи чи нотаріально - в Кодексі не зазначено.

В ЦПК України всі випадки засвідчення копій документів виділені окремо. Зокрема, коли йдеться про нотаріальні засвідчення, такі випадки окремо прописані в Кодексі. У статті 95 Кодексу вказано, що сторона провадження має право подати копію письмового доказу, засвідчену власним підписом. Проте, в статті 100 Кодексу зазначається, що письмова копія електронного доказу не є письмовим доказом. Таким чином, стаття 95 Кодексу не регулює питання яким чином має бути завірена паперова копія електронного доказу, а норми права, на яку посилається частина третя статті 100 Кодексу, відсутня.

На думку автора законопроекту, такі норми права лише заплутують учасників цивільного процесу та породжують прогалини права, учасники процесу та судді по-різному сприймають та тлумачать їх на свій розсуд.

Тому, прийняття законопроекту № 8281 надасть можливість швидше розглядати справи, в яких електронні докази, у суддів не буде виникати питання правильності застосування тих чи іншим норм права. Крім того, реалізація законопроекту на практиці усуне сумніви відповідності оригіналу долучених до матеріалів справ копій електронних доказів, що також дозволить забезпечити процесуальні права громадян.

#ОАГС_законопроекти

 

З текстом законопроекту № 8281 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63876