flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: якщо під час розгляду справи встановлено, що правочин вчинено з метою приховання іншого правочину, а останній, суперечить закону, то суд ухвалює рішення про встановлення його нікчемності або про визнання його недійсним

20 квітня 2018, 14:59

Такий правовий висновок зроблено у постанові №916/814/17.

ВС КГС вказав, що установивши під час розгляду справи, що правочин вчинено з метою приховання іншого правочину, суд на підставі ст.235 ЦК має визнати, що сторонами вчинено саме цей правочин, і вирішити спір із застосуванням норм, що регулюють цей правочин. Якщо правочин, який насправді вчинено, суперечить закону, суд ухвалює рішення про встановлення його нікчемності або про визнання його недійсним. До удаваних правочинів наслідки недійсності, передбачені ст.216 ЦК, можуть застосовуватися тільки у випадку, коли правочин, який сторони насправді вчинили, є нікчемним або суд визнає його недійсним як оспорюваний.

Права користування земельною ділянкою врегульовано статтями 122, 123, 124 ЗК, які не передбачають такого права користування земельною ділянкою як резервування (використання). З матеріалів справи вбачається, що метою укладення спірного договору резервування (використання) місця розташування об'єкта є одержання місцевим бюджетом плати за землю у період, коли триває оформлення документів із землеустрою, але законодавством визначено тільки дві форми плати за землю: орендна плата та земельний податок, який, як убачається з матеріалів справи, відповідач сплачує та заборгованості зі сплати якого не має. Одержання плати за землю у формі плати за місце розташування об'єктів нерухомості чинним законодавством не передбачено.

Отже, спірний договір резервування (використання) місця розташування об'єкта у відповідності до ст.235 ЦК визнано удаваним правочином, яким приховано договір оренди земельної ділянки, а особливий порядок укладення якого визначено законодавством, що позивачем не дотримано.

Таким чином суди визнали спірний договір резервування земельної ділянки недійсним і відмовили у задоволені первісних і зустрічних позовних вимог.

З повним текстом постанови ВС КГС у справі №916/814/17 від 10.04.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/73442004 (#ОАГС_судовапрактика_ВСКГС)