flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: спори за вимогою боржника про витребування майна у третіх осіб підлягають розгляду в межах справи про банкрутство

13 квітня 2018, 16:13

Такий правовий висновок зробив ВС КГС у справі №925/1874/13, чим підтвердив вже раніше висловлену Верховним Судом України у постанові від 13.04.2016 у справі №3-304гс16 правову позицію.

Так, за змістом ч.4 ст.10 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» №2343- ХІІ (Закон) суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником, тощо.

Системний аналіз положень Закону дає підстави для висновку, що з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Закону мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України, а тому правочини (договори) або майнові дії боржника, які були вчинені боржником після порушення справи про банкрутство, можуть бути відповідно визнані недійсними або спростовані господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство за заявою арбітражного керуючого або конкурсного кредитора (ч.1 ст. 20 Закону); за позовом розпорядника майна (ч.9 ст. 22 Закону); за заявою комітету кредиторів (ч.8 ст. 26 Закону); за заявою керуючого санацією (ч.5 ст.28 Закону); за заявою ліквідатора (.2 ст.41 Закону).

Отже, за умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника, особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Закону, який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси в тому числі майна, яке безпідставно вибуло з права власності банкрута, для забезпечення повного або часткового задоволення вимог кредиторів та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

З повним текстом постанови ВС КГС у справі №925/1874/13 від 06.04.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73249439 (#ОАГС_судовапрактика_ВСКГС)