flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Раді пропонують покращити економічний і соціальний розвиток сільських територій

13 квітня 2018, 12:21

На розгляд Верховній Раді було подано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття громадянами України - засновниками фермерських господарств права власності на земельні ділянки, надані їм у постійне користування чи довічне успадковуване володіння для створення та/або ведення фермерського господарства (селянського (фермерського) господарства)» (реєстр. № 8236-1 від 10.04.2018).

Зазначений законопроект є альтернативним до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі права власності фермерським господарствам на земельні ділянки, надані засновникам таких господарств у постійне користування, довічне успадковуване володіння для створення та/або ведення фермерського господарства (селянського (фермерського) господарства)» (реєстр. №8236 від 05.04.2018).

Однак, на думку авторів проекту № 8236-1, його основними перевагами є більш справедливе вирішення питання передачі земельних ділянок, які були надані громадянам України до 1 січня 2002 року у постійне користування та довічне успадковуване володіння для створення та/або ведення фермерського господарства (селянського (фермерського) господарства), а також питань, пов’язаних з розпорядженням відповідними земельними ділянками. У зв’язку з тим, що проект пропонує більш дієвий альтернативний механізм вирішення вищезазначеного питання, а також враховує норми існуючого мораторію на землі сільськогосподарського призначення.

Відтак законопроектом пропонується:

  • надати можливість громадянам України – засновникам фермерських господарств отримати безоплатно у власність земельні ділянки, які були надані їм у довічне успадковуване володіння або у постійне користування до набрання чинності Земельним кодексом України;
  • поширити існуючий мораторій на землі сільськогосподарського призначення на відповідні землі. Крім цього встановлюється простий порядок передачі таких земельних ділянок у власність шляхом розробки технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що відповідає вимогам Земельного кодексу України.

Прийняття вказаного законопроекту дозволить забезпечити сталість землекористування для фермерських господарств, створити передумови до залучення фермерами додаткових ресурсів у розвиток фермерської діяльності, забезпечити спадковість у веденні фермерства. При цьому, позитивними наслідками стануть: сприяння розвитку малого та середнього підприємництва на селі й зайнятості сільського населення, підвищення економічного і соціального розвитку сільських територій.#ОАГС_законопроекти

 

 З текстом законопроекту № 8236-1 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63831