flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КАС: прояв надмірного формалізму розцінюється як обмеження особи в доступі до суду

03 квітня 2018, 14:35

Такий правовий висновок зробив ВС КАС у постанові №804/243/16.

Суд апеляційної інстанції прийняв рішення про повернення апеляційної скарги, адже апелянтом не виконано вимоги ухвали суду про усунення недоліків у зв'язку зі сплатою судового збору в меншому розмірі, ніж встановлено законодавством для його сплати, а саме недоплачена сума судового збору складала 0,21 грн.

Проте ВС КАС акцентував увагу на тому, що саме в даному випадку рішення апеляційного суду про повернення апеляційної скарги суперечить завданню адміністративного судочинства та не відповідає конституційним принципам щодо гарантованого судового захисту прав, а також доступу до правосуддя, закладеного Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Посилаючись на рішення ЄСПЛ («Скорик проти України», «Bellet v. France», «Мірагаль Есколано та інші проти Іспанії», «Перес де Рада Каваніллес проти Іспанії»), суд касаційної інстанції зазначив, що обставини справи свідчать про необхідність надати позивачу можливість захистити своє право в суді. Інакший підхід був би виявом надмірного формалізму та міг би розцінюватись як обмеження особи в доступі до суду, яке захищається статтею 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Таким чином повернення апеляційної скарги скаржнику в даному випадку могло призвести до порушення права, визначеного Конституцією України, на апеляційне оскарження.

З повним текстом постанови ВС КАС у справі № 804/243/16 від 27.03.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72983246

(#ОАГС_судовапрактика_ВСКАС)