flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: перебування ФОП за кордоном або за межами міста не звільняє останню від обов'язку забезпечити отримання кореспонденції за адресою зазначеною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань

30 березня 2018, 15:34

Такий правовий висновок зроблено ВС КГС у справі №910/32340/15.

Зокрема, заявником істотно пропущений строк, протягом якого можливе подання апеляційної скарги та не доведено поважність причини такого пропуску, що є підставою для повернення апеляційної скарги на рішення місцевого господарського суду без розгляду, на підставі  п. 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України (в редакції, що діяла на момент розгляду справи). 

Судді ВС КГС підкреслили, що відносини щодо забезпечення доступу до судових рішень, ухвалених судами загальної юрисдикції, та ведення Єдиного державного реєстру судових рішень регулюються ЗУ "Про доступ до судових рішень" (який набрав чинності з 01.06.2006),  у відповідності до ст.ст.2,4 якого ФОП, проявивши належну обачність могла дізнатись з Єдиного державного реєстру судових рішень, інформація якого є загальнодоступною, про рух справи № 910/32340/15 та про винесення місцевим господарським судом рішення у даній справі.

Окрім того згідно з п.5 ч.4 ст.9, ч.ч.1,2 ст.10 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" та п.2.6.15. Інструкції з діловодства в господарських судах України процесуальні документи (а саме:  ухвали суду про призначення, відкладення розгляду даної справи та власне оскаржуване рішення місцевого господарського суду) надсилались на адресу ФОП згідно інформації, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а отже відповідач неодноразово повідомлявся належним чином про час та місце розгляду справи, але не скористався належним чином своїми процесуальними правами та не отримував вищезазначених процесуальних документів, у зв'язку з чим вони  поверталися на адресу суду з відміткою "за закінченням встановленого строку зберігання".

З повним текстом постанови ВС КГС у справі №910/32340/15 від 15.03.2018 року можливо ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72824447 (#ОАГС:_судовапрактика_ВСКГС)