flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Раді запропоновано лібералізувати регулювання зовнішньоекономічної діяльності

30 березня 2018, 15:20

До Верховної Ради був поданий проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (реєстр. № 8200 від 26.03.2018).

Проектом закону № 8200 передбачаються такі основні пропозиції як:

  • чітке розмежування сфер та механізмів відповідальності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності(ЗЕД) за порушення митного, валютного законодавства та порушень, що містять загрози національній безпеці, інтересам національної економічної безпеки;
  • зобов’язання Мінекономрозвитку повідомляти суб’єктів господарювання про розгляд питання про застосування спеціальних санкцій з можливістю надати свою позицію з матеріалами щодо факту правопорушення;
  • застосування спеціальної санкції у вигляді індивідуального режиму ліцензування зовнішньоекономічних операцій за порушення валютного, митного чи іншого законодавства, при цьому передбачивши безпідставність застосування санкцій за суму заборгованості, меншу за 50 тис. євро, що буде діяти на перехідний період до вільного руху капіталу;
  • застосування спеціальної санкції у вигляді тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності виключно у випадках проведення суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та/або іноземними суб’єктами господарської діяльності зовнішньоекономічних операцій на тимчасово окупованій території України поза митним контролем митних органів України або дій, наслідком яких є фінансування незаконних збройних формувань чи постачання їм зброї”
  • закріплення за Кабінетом Міністрів України повноважень щодо контролю та встановлення порядку застосування спеціальних санкцій.

Також у законопроекті пропонується виключити спеціальну санкцію у вигляді накладення штрафів, яка може бути застосована у випадках несвоєчасного виконання або невиконання суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та іноземними суб’єктами господарської діяльності своїх обов’язків згідно з цим або пов’язаних з ним законів України.

Метою законопроекту є, в першу чергу, гарантування прав і законних інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та збільшення українського експорту шляхом усунення надмірного тиску на суб’єктів ЗЕД через застосування спеціальних санкцій.

На думку авторів проекту № 8200 внесення змін у механізм застосування спеціальної санкції у вигляді тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності також дозволить оперативно реагувати на загрози фінансування незаконних збройних формувань та територіальної цілісності України.

Відповідно до пояснювальної записки, прийняття законопроекту дозволить збільшити експорт та поліпшити бізнес-клімат, адже запровадить прозорий механізм застосування спеціальних санкцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності через розмежування відповідальності за здійснення дій, які містять загрози національній безпеці, інтересам національної економічної безпеки, а також за по00рушення вимог митного, валютного та іншого законодавства.

Крім того, очікується настання таких системних ефектів, зокрема як:

  1. усунення надмірного адміністративного тиску на суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють діяльність у сфері зовнішньоекономічної діяльності;
  2. активізація зовнішньої торгівлі та створення базових умов для розвитку вітчизняного експорту;
  3. суттєве підвищення рівня правової захищеності суб’єктів ЗЕД та покращення інвестиційного клімату України та, як наслідок, збільшення прямих інвестицій в реальний сектор економіки.

З текстом законопроекту № 8200 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63743