flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламентарям пропонують покращити судовий захист права на доступ до публічної інформації

16 березня 2018, 11:52

На розгляд Верховній Раді було подано проект Закону «Про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)» (реєстр. № 8139 від 15.03.2018), який було розроблено з метою повернення реального судового захисту права на доступ до публічної інформації та додаткових аспектів, які випливають з права на доступ до такої інформації, як то громадський (в тому числі антикорупційний) контроль над органами державної влади та місцевого самоврядування.

Зазначеним законопроектом пропонується:

  • знизити ставку судового збору за подання адміністративного позову щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності у частині доступу до публічної інформації (доповнення в пп. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»): при поданні юридичною особою – з 1 до 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, при поданні фізичною особою – з 0,4 до 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
  • скасувати сплату авансового внеску для примусового виконання рішення суду про надання доступу до публічної інформації (доповнення новим абзацом ч. 2 ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження»).

Відповідно до тексту пояснювальної записки, наразі існує вкрай несприятлива ситуація з отриманням доступу до правосуддя по справах, в яких приватні суб’єкти (громадяни, громадські об’єднання та ін.) відстоюють своє право на доступ до публічної інформації.

Однак, внаслідок значного зростання розмірів судового збору (до 640 грн. для фізичних осіб та 1600 грн. для юридичних осіб) та авансового внеску для примусового виконання рішення адміністративного суду в таких справах (6400 грн.) більшість громадян України, особливо з-поза меж великих міст та значна частина громадських об’єднань не мають змоги змусити розпорядника інформації через суд надати публічну інформацію, яка мала би бути надана відповідно до закону, через значну вартість процедур судового оскарження діянь розпорядників та звернення до примусового виконання рішення адміністративного суду в рамках виконавчого провадження. У зв’язку з чим, нівелюється судовий захист права на доступ до публічної інформації, норми ч. 1-2 ст. 55 Конституції України та, відповідно, і саме це право.

На думку авторів законопроекту, його прийняття надасть змогу забезпечити судовий захист права на доступ до публічної інформації, а відповідно й гарантувати саме право на доступ до публічної інформації, внаслідок чого збільшаться можливості громадського антикорупційного контролю за суб’єктами владних повноважень.

Проектом № 8139 передбачається внесення змін до:

  • Закон України «Про судовий збір»;
  • Закон України «Про виконавче провадження».

 #ОАГС_законопроекти

 

З текстом законопроекту № 8139 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63645