flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ОДЕСЬКОМУ АПЕЛЯЦІЙНОМУ ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДІ ВІДКРИТО КАБІНЕТ МЕДІАЦІЇ!!!

20 лютого 2018, 17:44

                              

                                          

Кабінет медіації надасть можливість учасникам процесу, окрім процесуального врегулювання вирішення спору за участю судді, спробувати врегулювати свій спір за допомогою професійного медіатора. 
Проект реалізується Українською академією медіації за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». 

Кабінет медіації працюватиме з лютого по вересень 2018 року в рамках грантового проекту «Підвищення поінформованості суддів та адвокатів щодо медіації та обізнаності громадян про медіацію для покращення доступу до правосуддя та підвищення ефективності судової влади».
Наталія Богацька, голова Одеського апеляційного господарського суду, привітала всіх гостей заходу та зазначила, що медіація є дуже перспективним напрямом і має право на життя, тому суди будь-яким чином будуть цьому сприяти. Адже, саме медіація сприяє запобіганню конфліктів і їх вирішенню вже на ранніх стадіях, що це дозволяє не тільки заощаджувати грошові ресурси сторін спору, але й дозволить оптимізувати роботу суддів та знизити судове навантаження в усіх ланках судової системи.
В кабінеті медіації стаціонарно буде знаходитися професійний медіатор – Ірина Балан. Вона буде проводити роз'яснювальні бесіди з відвідувачами, надавати консультації і безпосередньо проводити медіаційні процедури.
Також в кабінеті медіації відвідувачі суду зможуть безкоштовно:
- отримати інформацію про процедуру медіації; 
- отримати консультацію щодо можливості вирішення наявного у них спору за допомогою медіації;
- взяти участь у процедурі медіації.

                                      
Президент Української академії медіації Тетяна Барабаш відзначила, що цей проект об'єднує медіаторів, суддів та адвокатів задля забезпечення можливості громадянам вирішувати виникаючі конфлікти у позасудовий спосіб.
Віце-президент Української академії медіації Луїза Романадзе  розповіла присутнім про особливі вимоги до медіатора, який повинен мати спеціальні знання з психології, конфліктології, значні комунікативні навички. Медіація є дуже перспективним напрямом, та у країнах США та Європи користується великим попитом як у громадян, так у великих компаніях. 
Заступник голови Господарського суду Одеської області Світлана Власова підкреслила, що завдяки медіації, вдасться значно розвантажити місцеві суди та заощадити грошові ресурси сторін спору. 
Суддя-спікер Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко розповів, що, наприклад, у Канаді близько 80% спорів вирішуються за допомогою медіатора та не доходять до суду.

                                           

Також, участь в урочистому відкритті кабінету медіації прийняли:
Вячеслав Глущенко - в.о. начальника Територіального управління Державної судової адміністрації в Одеській області;
Валерій Левенець - директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України;
Дмитро Гумуржи - начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області;
Роман Немашкало – заступник військового прокурора Південного регіону;
Наталя Крестовська  - доктор юридичних наук, кандидат історичних наук, медіатор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Міжнародного гуманітарного університету.

                                          

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу 55 років. Починаючи з 1992 року, внесок USAID до справи економічного та соціального розвитку України складає близько 2 млрд. доларів США. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.
Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 року і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україна: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми - надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати за телефоном +38 (044) 581-3303.
Громадська спілка «Українська академія медіації»  - громадське об’єднання зі статусом юридичної особи, основною метою діяльності якого є сприяння розвитку медіації в Україні, як альтернативного (позасудового) методу вирішення спорів та підвищення рівня культури миру і злагоди в українському суспільстві.  Українська академія медіації створила і підтримує платформу для фахівців у галузі права і медіаторів – форум «Медіація і право», який проводиться в Україні щорічно. Завдяки діяльності Української академії медіації фахівці в галузі права (судді, адвокати, нотаріуси, вчені, юристи) мають можливість отримувати і поглиблювати свої знання: про позасудове вирішення конфліктів за допомогою медіації; про розвиток медіації в Україні та за її межами; про застосування медіації в юридичній практиці (адвокат-медіатор, нотаріус-медіатор, судова медіація та її види). Детальнішу інформацію про організацію можна отримати на сайті www.mediation.ua.