flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кабінет Міністрів пропонує реформувати систему колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав

03 січня 2018, 15:59

У Верховній Раді України з метою реформування системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав та унеможливлення незаконної діяльності організацій колективного управління зареєстровано проект Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. №7466 від 28.12.2017).

Відповідно до пояснювальної записки, за Міністерством економічного розвитку і торгівлі України закріплено повноваження із забезпечення ведення обліку організацій колективного управління, визначення уповноважених організації колективного управління, здійснення нагляду за їх діяльністю. Але реалізація цих повноважень на практиці неможлива. Центральний орган виконавчої влади, відповідальний за напрям діяльності цих організацій, не може ані брати на облік нові бажаючі організації, ані відкликати свідоцтва у вже існуючих (навіть у випадку суттєвих зловживань, на які систематично скаржаться автори), ані визначати серед них уповноважені; а також здійснювати нагляд за діяльністю організацій, що не є суб’єктами господарювання (громадські організації).

У зв’язку з цим, автором пропонується на законодавчому рівні врегулювати питання діяльності організацій колективного управління в Україні, зокрема встановити процедуру контролю за діяльністю організацій колективного управління з боку суб’єктів авторського права і суміжних прав та держави (у випадку необхідності).

Передбачається також привести нормативно-правову базу у цій сфері у відповідність до Закону України «Про адміністративні послуги», а саме визначити такі адміністративні послуги як:

- видача, переоформлення, анулювання свідоцтва про облік організації колективного управління;

- видача, переоформлення, анулювання свідоцтва про визначення організації колективного управління уповноваженою організацією.

Окрім того, прийняття законопроекту дозволить імплементувати основні положення директиви 2014/26/ЄС про колективне управління авторськими та суміжними правами та мультитериторіальне ліцензування прав на музичні твори з метою онлайн використання на внутрішньому ринку, а також забезпечити прозорість діяльності організацій колективного управління.

Отже, на думку автора запропоновані зміни допоможуть удосконалити процес управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав, що призведе до збільшення зборів винагороди для творців, сприятиме покращенню іміджу України на міжнародній арені та сприятиме забезпеченню прав та законних інтересів суб’єктів авторського права і суміжних прав.

 

З повним текстом законопроекту №7466 можливо ознайомитися за наступним посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc34?id=&pf3511=63283&pf35401=443389