flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламентарям пропонують покращити умови ведення бізнесу

20 грудня 2017, 18:01

З метою підвищення позиції України в рейтингу Doing Business у Верховній Раді був зареєстрований проект Закону щодо спрощення умов ведення бізнесу (реєстр. № 7404 від 15.12.2017).

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про акціонерні товариства», вилучивши з нього положення що обмежують права акціонерів щодо збільшення статутного капіталу підприємств.

Як зазначає автор проекту, на сьогодні обов'язковою умовою збільшення статутного капіталу акціонерним товариством є відповідність розміру статутного капіталу після його збільшення розміру в 1 250 мінімальних заробітних плат, на дату реєстрації змін до статуту товариства.

Наразі, ця сума складає 4 000 000 грн. Однак, за бюджетними показниками на наступний рік з 1 січня 2018 року цей розмір (у випадку ухвалення відповідного бюджету) буде вже становити 4 625 000 грн. За останні роки цей розмір збільшився в декілька разів.

Однак такий  значний розмір стає перешкодою для деяких акціонерних товариств збільшити розмір статутного капіталу, істотно обмежуючи права інвесторів та права кредиторів, для яких статутний капітал є гарантією їх інтересів.

 Відтак, на думку автору, існування такого обмеження не має жодного логічного змісту, а необхідність прийняття зазначеного законопроекту обумовлене потребою зменшення адміністративного впливу, шляхом запровадження заходів з дерегуляції бізнесу. У зв’язку з тим, що мінімізація адміністративного втручання держави у підприємницьку діяльність, дозволить суб’єктам господарювання зосередитись на розвитку бізнесу, зменшить корупційні ризики у взаємовідносинах держави з бізнесом.

Нагадаємо, рейтинг Doing Business формується на підставі щорічного звіту групи Всесвітнього банку і є дуже важливим індикатором привабливості для інвесторів при визначенні об’єктів для вкладання коштів: ніж вища позиція країни в рейтингу, тим краще підприємницьке середовище для відкриття і функціонування підприємств.

Слід відзначити, що в цьому році відповідно до даних міжнародного рейтингу легкості ведення бізнесу «Doing Business 2018», оприлюднених на офіційному сайті рейтингу, Україна піднялась на 4 позиції і наразі посідає 76 місце із 190 країн.

З текстом законопроекту № 7404 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63155