flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламентарям пропонують запровадити єдиний підхід до реалізації положень Закону «Про запобігання корупції»

14 грудня 2017, 16:18

На розгляд Верховній Раді було подано законопроект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (реєстр. № 7388 від 12.12.2017), у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції», розроблений Міністерством юстиції України.

Головною метою зазначеного проекту, в першу чергу, є приведення положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у відповідність із Законом України «Про запобігання корупції», уніфікація їх норм та усунення дублювання.

Зокрема, Законом «Про судоустрій і статус суддів» врегульовано питання вимог до присяжного, кандидатів на посаду судді, порядку добору та призначення на посаду судді, порядку проведення добору кандидатів на посаду судді, етапів кваліфікаційного оцінювання, діяльності Громадської ради доброчесності, порядку формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, визначення прав та обов’язків судді, підстав дисциплінарної відповідальності судді.

Проте, на думку авторів проекту № 7388, положення Закону «Про судоустрій і статус суддів»  не містять чіткої вимоги щодо проведення спеціальної перевірки у випадках та порядку, встановлених Законом України «Про запобігання корупції», при вирішенні питання призначення кандидатів на посаду судді, кандидатів у члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а також не передбачають необхідності здійснювати повідомлення про працюючих близьких осіб керівництву органу, на посаду в якому вони претендують.

Також, відповідно до пояснювальної записки, пропонується уніфікувати термінологію Закону з понятійним апаратом Закону України «Про запобігання корупції», що надасть змогу визначити Законом України «Про запобігання корупції» єдиний порядок застосування антикорупційних механізмів.

 

З текстом законопроекту № 7388 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63128