flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВСУ: Перебіг позовної давності за вимогами залізниці до вантажоодержувача про стягнення збору за зберігання вантажу починається від дня настання події, що стала підставою для подання позову. Позовна давність є скороченою та становить 6 місяців.

13 грудня 2017, 11:28

ВСУ: Перебіг позовної давності за вимогами залізниці до вантажоодержувача про стягнення збору за зберігання вантажу починається від дня настання події, що стала підставою для подання позову. Позовна давність є скороченою та становить 6 місяців.


Правова позиція Верховного Суду України від 18 жовтня 2017 року по справі №3-902гс17 та від 9 серпня 2017 року у справі №3-658гс17:
Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у 3 роки (стаття 257 ЦК), а ч.1 ст.258 ЦК передбачено, що для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.
За змістом ч.1 ст.261 ЦК перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.
Однак ч.2 ст.9 ЦК встановлено, що законом можуть бути передбачені особливості регулювання майнових відносин у сфері господарювання.
Так, згідно з ч.5 ст.315 ГК для пред’явлення перевізником до вантажовідправників та вантажоодержувачів позовів, що випливають з перевезення, встановлюється шестимісячний строк.
Разом із цим за змістом п.137 Статуту залізниць України позови залізниць до вантажовідправників, вантажоодержувачів і пасажирів, що випливають із цього Статуту, можуть бути подані відповідно до установленої підвідомчості чи підсудності до суду за місцем знаходження відповідача протягом 6 місяців. Зазначений шестимісячний термін обчислюється:
а) щодо стягнення штрафу за невиконання плану перевезень – після закінчення п’ятиденного терміну, встановленого для сплати штрафу;
б) в усіх інших випадках – з дня настання події, що стала підставою для подання позову.
Тобто наведені норми ГК і Статуту залізниць України є спеціальними нормами, які встановлюють скорочений шестимісячний строк позовної давності та регулюють питання його перебігу відносно позову залізниці до вантажоодержувача, що випливають із перевезення.
Аналіз наведених норм матеріального права дає підстави для висновку, що перебіг позовної давності за вимогами залізниці до вантажоодержувача про стягнення збору за зберігання вантажу починається від дня настання події, що стала підставою для подання позову.
Повні тексти постанов за посиланнями:
http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/A2736A6B5AD2171EC22581D00046C914
http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/C4AC686E00425A12C22581810027EB4E