flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Депутатам пропонують прийняти за основу проект Закону України щодо виключення права розміщення тимчасових споруд із видів права земельного сервітуту

28 листопада 2017, 17:22

Народні депутати – члени Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин внесли до Верховної Ради проект Постанови «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до статті 99 Земельного кодексу України щодо уточнення видів права земельного сервітуту (реєстр.№ 5606/П від 27.11.2017).

 Слід нагадати, що законопроект № 5606 був зареєстрований у Верховній Раді ще 26 грудня 2016 року та розроблений з метою захисту інтересів держави та територіальних громад у питанні розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності та усунення наявних корупційних ризиків у цій сфері, й вдосконалення законодавчого регулювання права земельного сервітуту, шляхом виключення з переліку видів права земельного сервітуту невластивого цьому правового інституту такого виду права, як право на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм).

Оскільки можливість встановлення земельного сервітуту на право на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) дозволяє ухилятися від необхідності проведення земельних торгів та несе ризики вчинення корупційних правопорушень.

Отже,  у проекті № 5606 із ст. 99 ЗК України  з видів права земельного сервітуту пропонується виключити право на розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм).

Таким чином, прийняття вказаного законопроекту дозволить сприяти більш ефективному використанню земель державної та комунальної власності, посилити конкуренцію серед суб’єктів підприємницької діяльності через отримання земельних ділянок державної чи комунальної власності або права оренди на них на конкурентних засадах (земельних торгах), що в підсумку сприятиме зниженню корупційних ризиків у сфері земельних відносин.

З текстом проекту Постанови № 5606/П  можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62966

З повним текстом законопроекту № 5606 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60821