flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Створення ринку криптовалют як передумова для розвитку економіки

12 жовтня 2017, 17:12

Створення ринку криптовалют як  передумова для розвитку економіки

До Верховної Ради України був поданий альтернативний законопроект № 7183-1 «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» від 10.10.2017.

Метою прийняття цього проекту є встановлення основних правових та організаційних засад здійснення їх діяльності в України, стимулювання розвитку платіжної та цифрової інфраструктури, що забезпечують добування та обіг криптовалют, забезпечення прав і законних інтересів осіб, що здійснюють видобування криптовалют, та інвесторів.

Основним завданням проекту № 7183-1 є створення умов для стимулювання розвитку діяльності криптовалют в Україні та їх видобування (реальні умови для майнерів), використання криптовалют у повсякденному житті при здійсненні товарообмінних операцій суб’єктами господарювання, захист прав, законних інтересів професійних учасників ринку та кваліфікованих інвесторів.

У зв’язку з тим, що за останні роки швидко зріс ринок криптовалют, в Україні механізми, що регулюють криптоекономіку, й досі не отримали належного  розвитку.

Відтак, законопроектом передбачається встановлення можливих факторів для розвитку криптовалют в Україні, для здійснення операцій з ними, стабільної роботи бірж з обміну криптовалют та роботи майнерів у правовому полі.

Також задля стимулювання нової криптоекономіки вноситься можливість надання преференцій для користувачів ринку.

На відміну від проекту № 7183, альтернативний законопроект передбачає введення 2% збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з кожної криптообмінної операції, що призведе до додаткових надходжень до Пенсійного фонду України та зменшить фінансування його дефіциту з Державного бюджету України.

Автори проекту № 7183-1, прогнозують, що прийняття цього проекту дозволить Пенсійному фонду України отримати, лише за песимістичним прогнозом,  додаткові надходження у сумі 32,6 млн. грн. в рік.

Крім того, відповідно до пояснювальної записки, його ухвалення дозволить:

  • створити передумови для розвитку економіки на базі новітніх технологій в Україні,
  • призведе до надходження додаткових високотехнологічних інвестицій;
  • підвищить конкурентноспроможність України на світовому ринку та сприятиме зростанню ВВП.

 

 

 

Нагадаємо, що 6 жовтня 2017 року до Парламенту було подано законопроект № 7183 «Про обіг криптовалюти в Україні», яким також пропонується врегулювання правовідносин щодо обігу криптовалюти, її зберігання, володіння, використання та проведення криптовалютних операцій в Україні.

 

 

 

 

З текстом законопроекту № 7183-1 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62710