flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламентарям рекомендують схвалити законопроект про кредитні спілки

26 вересня 2017, 12:23

 

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендують Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект   «Про кредитні спілки» ( реєстр. №6405 від 21.04.2017).

Відповідний проект Постанови був поданий до Верховної Ради 25 вересня 2017 року (реєстр. № 6405/П)

Нагадаємо, що законопроектом № 6405 передбачається  визначення правового статусу членів кредитної спілки (ними можуть бути, окрім фізичних осіб, фермерські господарства, кооперативи, професійні спілки зі статусом первинних або місцевих, релігійні організації, за умови, що вони створені за територіальною ознакою).

Окрім цього пропонується визначити механізм ліквідації кредитної спілки (за рішенням загальних зборів членів кредитної спілки, за рішенням Уповноваженого органу, за рішенням суду).

Основними новелами проекту №6405 є:

1)віднесення Уповноваженим органом кредитну спілку до категорії проблемних та неплатоспроможних та можливість за рішенням Уповноваженого органу всеукраїнським асоціаціям кредитних спілок набувати статус саморегулівних організацій кредитних спілок – членів асоціації;

2)приєднання кредитних спілок до системи гарантування вкладів фізичних осіб, зокрема, Законопроектом передбачена обов’язкова участь кредитних спілок, які здійснюють залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки.

Крім того, у проекті Закону №  6405 окреслюються завдання та повноваження саморегулівної організації (СРО) кредитних спілок, встановлюється її право щодо контролю за діяльністю своїх учасників, визначаються джерела фінансування СРО.

Відповідно до Пояснювальної записки, законопроектом пропонується внесення змін до деяких нормативно -правових актів, зокрема, до Господарського кодексу України, Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про фермерське господарство» з метою забезпечення гармонізації нормативно-правових актів, запровадження єдиних термінів та понять.

 

З текстом проекту Постанови № 6405  можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62590  

 

З текстом законопроекту № 6405 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61680 від 21.04.2017