flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВСУ: Позови про визнання недійсним акта ненормативного характеру підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства

22 вересня 2017, 12:46

ВСУ: Позови про визнання недійсним акта ненормативного характеру підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.
Правова позиція Верховного Суду України від 11 вересня 2017 року по справі №6-1136цс17:
Відповідно до частини першої статті 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на правовідносини, що виникають у зв’язку з здійсненням суб’єктом владних повноважень владних управлінських функцій, а також у зв’язку з публічним формуванням суб’єкта владних повноважень шляхом виборів або референдуму.
Пунктом 1 частини другої статті 17 КАС України передбачено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема на спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.
Оскільки предметом спору у даній справі є визнання недійсним рішення про визначення коду товару, прийнятого суб’єктом владних повноважень – Східною регіональною митницею (відділ тарифів та митної вартості), то цей спір підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.
Пунктом 1 частини першої статті 80 ГПК України встановлено, що господарський суд припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.
Тому, провадження відкрите в порядку господарського судочинства, підлягає припиненню із передачею заяви на розгляд Верховного Суду України в порядку адміністративного судочинства.
Повний текст постанови за посиланням:
http://www.scourt.gov.ua/clients/vsu/vsu.nsf/(documents)/E1BEA7D5FCF59D5EC22581A2002EB253