flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському апеляційному господарському суді обговорили впровадження медіації в українських судах

10 липня 2017, 10:13

                                              

  Сьогодні, 7 липня 2017 року, в Одеському апеляційному господарському суді спільно з Українською академією медіації було проведено інформаційно-практичний семінар «Суд і медіація: додаткове навантаження чи нові перспективи?». 
З вітальним словом до присутніх звернулась голова Одеського апеляційного господарського суду Наталья Морщагина, яка підкреслила, що в контексті запровадження Законопроектом №6232 нової процесуальної процедури врегулювання спору дуже необхідним є обговорення дискусійних питань впровадження та розвитку альтернативних засобів врегулювання спорів.

   
   У світлі нової концепції запровадження в проектах нових процесуальних кодексів усіх юрисдикцій інституту врегулювання спору за участю судді та процедури медіації, судді та працівники сторін будуть долучені до участі у даному процесі, а тому виникла нагальна потреба щодо проведення аналізу суті такої процедури та медіації в цілому. 
  Під час підготовки проведення Інформаційно-практичного семінару були використані матеріали Навчальної поїздки «Альтернативне вирішення спорів та суди в США» за програмою USAID з реформування сектору юстиції «Нове правосуддя».
  Виражаємо щиру вдячність раднику з юридичних питань Проекту USAID «Нове правосуддя» Ірині Зарецькій за надання методичної допомоги під час планування заходу, а також за рекомендований відеофільм про досвід проекту Ради Європи щодо запровадження присудової медіації в Україні.
  Пропонуємо до Вашої уваги відеофільм для перегляду за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=QZYBPgxN4m8
Участь у семінарі прийняли судді господарської, адміністративної та загальної юрисдикції Одеського округу, Директор регіонального відділення Національної школи суддів України в Одеській області Валерій Левенець, представники українських шкіл медіації: Українського Центру Медіації, Громадської організації «Національна асоціація медіаторів України», Одеської обласної групи медіації, а також Громадської спілки «Мережа правового розвитку». Також захід відвідали: Заступник голови Ради адвокатів Одеської області Андрій Костін, адвокати, представники органів самоврядування м. Одеси та інших юридичних осіб, представники громадських організацій, ЗМІ.       

   

 


   Серед тем, які були висвітлені та обговоренні, наступні: 
- імплементація альтернативних інститутів вирішення спорів у національне законодавство на прикладі досвіду США;
- досвід Волині у запровадженні медіації в судах; загальний огляд медіації та її відмінних особливостей; 
- практичне застосування медіації у судах Одеського регіону 
- перспективи впровадження медіації та інших примірювальних процедур у судове провадження судів всіх юрисдикцій України; 
- знання та навички медіатора в діяльності професійного судді; переваги та складнощі впровадження медіації та інших примірювальних процедур в судову систему України;
  Сьогодні вже очевидна необхідність впровадження в Україні інститутів альтернативного вирішення спору задля досягнення примирення між сторонами, спрощення доступу громадян до правосуддя, розвантаження суддів та покращення виконання судових рішень, що в свою чергу, безперечно, сприятиме підвищенню авторитету судової влади.