flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 березня у роботі XIV позачергового з'їзду суддів України оголошено перерву в частині обрання членів ВРП

15 березня 2017, 18:32

        Сьогодні, 15 березня у роботі XIV позачергового з'їзду суддів України оголошено перерву в частині обрання членів ВРП. Нагадаємо, що делегатом від        Одеського апеляційного господарського суду є Галина Діброва. На початку роботи з'їзду Галину Іванівну було обрано до складу мандатної комісії як представника від судів господарської юрисдикції Одеського округу.

Крім того, на З’їзд було запрошено голову Одеського апеляційного господарського суду Наталію Морщагіну.

          В перший день роботи З’їзду було розглянуто питання щодо змін Регламенту з’їзду суддів України та обрано двох членів Вищої ради правосуддя. На другий день роботи суду в другому турі виборів було обрано ще двох членів ВРП. Таким чином, було обрано чотири з шести членів, дві посади залишилися вакантними. В результаті одним із членів ВРП став суддя з Одеси, а саме суддя Апеляційного суду Одеської області Ігор Артеменко. Також членами ВРП стали суддя Київського апеляційного господарського суду Віктор Шапран, суддя Апеляційного суду міста Києва Микола Худик та суддя Апеляційного суду Волинської області Андрій Овсієнко. Новообрані члени ВРП вже склали присягу. В зв’язку з незаповненням всіх вакантних посад, у роботі XIV позачергового з'їзду суддів України оголошено перерву в частині обрання членів Вищої ради правосуддя. Таке рішення прийняли делегати, дотримуючись вимог Закону України "Про Вищу раду правосуддя". Це означає, що має відбутися нове оголошення конкурсу на заповнення вакантних посад членів ВРП з числа суддів, які обираються з'їздом. Шанси потрапити до найвищого органу суддівського врядування отримають не тільки нові кандидати, але й судді, які висували свої кандидатури і цього разу.
         Дата проведення наступного етапу XIV позачергового з'їзду суддів України буде оголошено додатково.
         Під час роботи З’їзду було розглянуто питання щодо здійснення судочинства та незалежності судової системи. Зі звітом перед делегатами з'їзду виступила Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко. Вона звернула увагу про недопустимість впливу на суддів, в також на тому, що правосуддя повинно бути не тільки справедливим, але й помітним. Також нею було акцентовано увагу на навантаження судів. Спікерами з цього питання виступили й інші судді.

 

         У своєму виступі голова ВККСУ Сергій Козьяков заявив, що він сподівається на те, що оцінювання суддів розпочнеться 15-20 травня. Поки що графік не складений. Перед його складанням в ВККСУ хочуть ознайомитися зі статистикою по регіонах та порадитися з ВРП, ДСА та суддівською спільнотою. 
Сергій Козьяков нагадав присутнім, що у 2016 році Комісія розпочала конкурс на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. Наразі триває перевірка практичних робіт кандидатів, яку планують завершити наступного тижня.
         Також Голова Комісії розповів про найближчі плани щодо добору кандидатів на посади суддів місцевих судів. Його планують оголосити до кінця березня на 700 вакантних посад.
         У 2017 році Комісія продовжить кваліфікаційне оцінювання суддів. Воно відбуватиметься за трьома процедурами:
на відповідність займаній посаді – суддів, призначених строком на 5 років та обраних безстроково; кваліфікаційне оцінювання суддів у зв’язку з притягненням їх до дисциплінарноївідповідальності; завершення процедур первинного та повторного кваліфікаційного оцінювання, розпочатих до набрання чинності Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року. Сергій Козьяков зазначив, що цього тижня Комісія розпочала процедури, пов’язані з відрядженням суддів у зв’язку з виявленням надмірного рівня судового навантаження та неможливістю здійснення правосуддя. Уже 26 суддів відряджені до інших судів. У цьому напрямі Комісія також працюватиме в 2017 році.
         Також на Зї’зді виступив голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. Він дав пояснення щодо посадових окладів суддів та детально розповів про скорочення штатних одиниць суддів, роз’яснив що скорочення буде проводитися в залежності від навантаження і скорочуватимуть тільки вакантні посади. Будуть суди, в яких штатна чисельність збільшиться. Голова ДСА повідомив, що проводиться активна робота з розвитку програми для охорони судів з залученням міжнародних експертів. За його словами, ДСА також активно впроваджує в судочинство електронні технології. До кінця року планується обладнати суди необхідною технікою.