flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки діяльності судів господарської юрисдикції за 2016 рік

03 лютого 2017, 17:47

 3 лютого цього року відбулося засідання пленуму Вищого господарського суду України в ході якого були підведені підсумки діяльності господарської юрисдикції за минулий рік. Крім статистичних показників роботи служителів Феміди, суддівський колектив також проаналізував тенденції, які намітилися не тільки в динаміці надходження і розгляду справ судами, а й в питаннях кадрового та фінансового забезпечення судової системи.
Голова ВГСУ Богдан Львов відзначив, що загальними тенденціями показників роботи господарської юстиції за 2016 рік є зниження кількості звернень до господарських судів, зменшення чисельності суддів, але при цьому підвищення фактичного середнього навантаження на суддів.
Зокрема, за звітний період до місцевих господарських судів надійшло 195,5 тис. звернень від суб'єктів господарювання для вирішення спорів. За результатами їх розгляду прийнято 163,8 тис. рішень. Кількість справ, розглянутих господарськими судами (з прийняттям судового рішення) склало 85,8 тис. При цьому позитивною тенденцією пан Львов називає зменшення кількості так званих штучних заяв, що подаються з метою професійних процесуальних диверсій (подача позовів для призупинення розгляду основної справи, розгляд справи в декількох юрисдикціях). За звітний період збільшилася на 18,4% - до 3,6 тис. Кількість розглянутих господарськими судами скарг на дії або бездіяльність органів Державної виконавчої служби.
На розгляд до апеляційних господарських судів в минулому голу надійшло 31,2 тис. Скарг, що на 14,5% менше в порівнянні з показником 2015 року.
Судами цієї інстанції розглянуто 22,2 тис. справ, з них змінено або скасовано 5,7 тис. рішень місцевих судів.
У Вищий господарський суд України було подано 17,6 тис. Скарг, що лише на 0,7% менше, ніж у 2015 році. По суті в 2016 році було розглянуто 11,6 тис. Заяв (на 2,5% більше).
Позитивним голова ВГСУ назвав той факт, що 81% рішень місцевих судів не оскаржувалися сторонами взагалі. Що стосується категорій справ, то, за його словами, спостерігається зменшення кількості справ про банкрутство, а 89,4% скасувань пов'язані з порушенням судами процесуальних норм.
Головним і позитивною подією 2016 року Богдан Львів назвав збереження в ході проведення судової реформи спеціалізації судів: «Саме побудова судів за принципом спеціалізації на практиці довело свою ефективність і залишається найбільш прогресивною формою організації судової системи», - констатував голова ВГСУ.
Також в роботі пленуму взяв участь голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, він ознайомив учасників з фінансовими показниками судової системи, в тому числі і на поточний рік.
Зокрема, згідно з наданими даними, загальний бюджет судової системи, що становить в 2017 році 8.632 млрд грн. задоволений на 71% від потреби. При цьому, за словами голови ДСА України, він розроблявся під нормативну чисельність суддів і працівників апаратів судів. Зеновій Холоднюк вказав, що нова гранична чисельність суддів, складена на підставі показників навантаження на суддів, буде затверджена вже в лютому поточного року.