flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Брифінг Голови Одеського апеляційного господарського суду

16 грудня 2016, 11:11

        Вперше, на прохання журналістів голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна вийшла в інформаційне поле з доповіддю-звітом про роботу господарського апеляційного округу, який включає в себе 3 суди першої інстанції та один апеляційної.

Мета: Ознайомити представників ЗМІ зі специфікою господарської юрисдикції для подальшого всебічного висвітлення роботи господарських судів та ефективної комунікації.

 

Перш за все вона пояснила, що з себе представляє господарська юрисдикція і зокрема Одеський апеляційний господарський суд, в чому полягають основні відмінності, структура.

 Структура господарських судів:

- Місцеві суди - суди першої інстанції;

- Апеляційні суди - друга інстанція переглядає справи в повному обсязі в порядку апеляції;

- Суд касаційної інстанції - Вищий господарський суд України (діє до створення Верховного Суду)

З відмінностей господарської юрисдикції:

Перш за все, це суб'єктний склад учасників процесу:

Юридичні особи (підприємства, установи, організації),

СПД без створення юридичної особи і в випадках, зазначених у законі, держ. органи. Фізичні особи можуть брати участь у виняткових випадках, наприклад: у справах про банкрутство та корпоративних спорах.

Основні категорії справ, які розглядають господарські суди - це:

справи про банкрутство, корпоративні спори, спори, що виникають із земельних правовідносин, в банківській сфері, спори про право власності та суперечки, що виникають при укладанні, розірвання, виконання договорів між господарськими суб'єктами.

Але знову ж таки акцентовано увагу журналістів на те, що всі суперечки тільки за участю юридичних осіб.

Ще однією специфікою господарської юрисдикції є чітко регламентовані мінімальні терміни розгляду справ. Так, термін розгляду справи - 2 місяці, у виняткових випадках + 15 днів. У суді третьої інстанції (Вищому господарському суді України): при перегляді рішення - 1 місяць, при перегляді ухвали - 15 днів.

При цьому, зазначено, що в Європейському суді з прав людини відсутні скарги на порушення суддями господарської юрисдикції термінів розгляду господарських справ. 

Що стосується специфіки ОАГС: 

ОАГС переглядає рішення господарських судів трьох областей: господарського суду Одеської області, господарського суду Херсонської області, господарського суду Миколаївської області.

У суді функціонує автоматизована система розподілу справ (апеляційних скарг) між суддями, і людський фактор втручання в цей процес повністю виключений.

Відмінність апеляційних господарських судів від апеляції інших юрисдикцій - це неможливість скасувати рішення першої інстанції без прийняття рішення по суті.

Журналістів було поінформовано про кількість розглянутих справ господарськими судами Одеської, Херсонської та Миколаївської областей, а також відсоткове співвідношення кількості оскаржених рішень судів в апеляційну інстанцію.

      Довіра до господарським судам через призму якості винесених рішень. 

У будь-якому судовому спорі є дві сторони, і одна з них повинна програти спір, і відповідно завжди буде незадоволена прийнятим рішенням і має право за законом оскаржити його. Але в дійсності люди оскаржують не так багато рішень, як здається, - повідомила Наталія Морщагіна.

Так, згідно зі статистикою, з 13 тис. 600 рішень, які були прийняті за цей рік місцевими судами Одеського апеляційного округу (в нього входять Господарські суди Одеської, Миколаївської та Херсонської областей), в апеляції оскаржено тільки 3 тис. 151 рішення, що становить 23 % від загального числа винесених судами рішень. У свою чергу за результатами перегляду в апеляційній інстанції були скасовані або змінені 599 рішень, що становить 4% від загального числа прийнятих судами рішень.

Всього апеляційною інстанцією, за результатами розгляду апеляційних скарг, прийнято 3 тис. 500 документів, з яких оскаржено в касацію - 1 тис. 803 (13% від числа прийнятих).

При цьому скасований або змінений був 351 процесуальний документ. З наданих даних можна зробити висновок про те, що фактично після перегляду в апеляційній і касаційній інстанціях 13 тис. 600 рішень, винесених судами першої інстанції, скасовані лише 3% таких рішень.

При цьому зазначено, що за результатами роботи за півріччя і дев'ять місяців 2016 року Одеська апеляційний господарський суд посідає третє місце за якістю здійснення правосуддя серед всіх господарських апеляційних судів України. 

 Що судом зроблено для відкритості і доступності правосуддя?!

На систематичній основі ведеться робота з інформаційного наповнення інтернет ресурсів суду: інтернет сторінці офіційного веб-порталу «Судова влада»; в соціальній мережі Facebook; на інтернет-сервісі Youtube.

Зокрема, на інтернет сторінці суду щодня публікується інформація про результати автоматичного розподілу між суддями апеляційних скарг, справ, заяв; протоколи автоматичного розподілу справ; інформація про стадії розгляду судових справ, а так само списки судових справ, призначених до розгляду.

Для зручності учасників процесу на сторінці суду розміщені банківські реквізити для сплати судового збору та зразки всіх документів для участі в справі і реквізити для сплати судового збору. Забезпечено як он-лайн оплата судового збору так і через платіжний термінал в будівлі суду.

Всі судові рішення суду після їх винесення розміщуються в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Також, для зручності учасників процесу і відвідувачів суду, в приміщенні суду створена безкоштовна Wi-Fi зона; працює інформаційний кіоск в холі суду з інформацією у справах; розміщені інформаційні дисплеї залів судових засідань з інформацією про призначених справах; організовано функціонування телефонної «гарячої лінії»; в суді функціонує їдальня.

Особливу увагу приділено забезпеченню комфортного доступу до правосуддя людей з особливими потребами та маломобільних груп населення.

Забезпечені: пандуси на тротуарах; система виклику персоналу суду в екстрених випадках; нанесена спеціальне маркування в місцях можливої ​​небезпеки для людей з вадами зору; обладнані місця для паркування автотранспорту. 

Комунікаційні заходи апеляційної господарської інстанції: 

Необхідно відзначити, що робота Одеського апеляційного господарського суду полягає не тільки зі здійснення правосуддя.

Значна частина роботи суду присвячена аналізу і узагальнення судової практики, здійснення комунікації між господарськими судами, представниками практикуючого юридичної та наукового спільнот, а так же учасників процесу в господарському судочинстві.

Здійснюючи поставлені законодавцем перед апеляційним судом завдання з аналізу судової практики та проблемних питань в застосуванні законодавства, Одеський апеляційний господарський суд став ініціатором і координатором більше 30 профільних заходів круглих столів, семінарів, тренінгів за участю міжнародних експертів, суддів інших держав, вчених, адвокатів, профільних громадських організацій, суб'єктів господарювання всіх сфер діяльності, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Всі заходи можна розбити на блоки:

- Внутрішня робота з суддями всіх інстанцій і учасниками процесу. З цією метою на базі суду проведено понад 30 круглих столів, семінарів, науково-практичних конференцій з залученням до обговорення національних і міжнародних експертів.

З важливого виділити:

проведений судом за сприяння Проекту Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні» круглий стіл на тему «Роль суддів у забезпеченні справедливого правосуддя протягом розумного строку», в якому взяли участь представники Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду, міжнародні та національні експерти Ради Європи, а також представники Верховного Суду, Мінюсту, представники всіх судів Одеси та Одеської області незалежно від юрисдикції.

Спільно з НШСУ та ОБСЄ вперше було проведено безпрецедентний захід за участю 9 з 10 суддів V Секції ЕСПЛ, яка розглядає скарги громадян проти таких країн як Україна і Росія. Обговорювалися  терміни розгляду справ.

- Взаємодія з судами: на базі суду проведені збори і наради голів судів Одеси та Одеської області, голів господарських судів України.

- Зовнішня робота: проведення спільно з Радою адвокатів Одеської області для адвокатів семінарів, тренінгів з найбільш актуальних тем, які викладаються суддями нашого суду. Так, за два роки проведено більше 15 таких заходів.

- Підвищення рівня правової культури молоді: проведення днів відкритих дверей, фінальної частини юридичної конкурсу «Судові дебати» серед студентів вищих навчальних закладів в форматі реального судового засідання за участю суддів одеського апеляційного господарського суду; проведення опитувань (анкетування) учасників процесу і відвідувачів суду на предмет оцінки якості та доступу до правосуддя; організація виставок творчих робіт особливих дітей з обмеженими можливостями та ознайомлення їх з діяльністю суду.

 

висновки:

Одеський апеляційний господарський суд всіляко намагається відбудувати, налагодити партнерські відносини з засобах масової інформації та громадськими організаціями, з метою реалізувати задекларований судом принцип відкритості і гласності.