flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КЕРІВНИКИ ОДЕСЬКИХ СУДІВ ОБ'ЄДНАЛИСЯ НА ЗАХИСТ ПРАВОСУДДЯ

10 листопада 2016, 11:48

      Днями на базі Одеського апеляційного господарського суду керівники всіх судів Одеського регіону провели спільну прес-конференцію на тему стану забезпечення основних гарантій незалежності правосуддя в Україні.
      Мета прес-конференції – донести до уваги влади та суспільства, що сьогодні здійснення незалежного та безстороннього правосуддя в Україні знаходиться під загрозою.
   Приміщення судів не охороняються, громадський порядок в судах не забезпечується, розгляд справ супроводжується неприкритим психологічним, а подекуди і фізичним тиском на суддів, з метою схилити суддів до прийняття рішень в інтересах певних осіб, зловживаючи конституційним правом на відкритий судовий розгляд справ.
     Питання суспільного впливу на суд та окремих суддів сьогодні набули критичного характеру, оскільки намагання мінімізувати та ввести в законне русло такий вплив на суд та суддів не забезпечені належною адекватною реакцією з боку держави, в особливості – правоохоронних органів.
     Ситуацію наочно демонструють данні моніторингу Ради суддів України. Зокрема, з початку 2016 року вже зареєстровано понад 59 заяв про втручання в діяльність судової системи, не враховуючи останніх подій в Одеському регіоні та м. Києві.
    Подібні дії, як наголошують голови судів, з одного боку - несуть в собі загрозу життю і здоров'ю як суддів, так і присутніх в залі суду громадян, а з іншого - ставлять під сумнів законність будь-якого рішення суду, прийнятого в таких умовах, що нівелює задекларований принцип верховенства права, а також є прямим порушенням норм міжнародного права і Конституції України.
     Керівники установ підкреслили, що суди є відкритими для діалогу і готові відповідати на будь-які питання, які цікавлять суспільство, адже, саме відсутність активної роботи зі ЗМІ дозволило окремим групам сформувати в суспільстві негативне ставлення до судової системи. А тепер зацікавлені особи можуть використовувати цей фактор для тиску на систему правосуддя.
     В останні роки суспільству через ЗМІ нав'язують парадигму про тотальну корумпованість суддів.
    Судді не знімають з себе відповідальність, розуміючи що проблеми є, проте вони носять епізодичний, а не системний характер і не можуть застосуватись до всіє судової системи.
    Сьогодні законодавство встановлює правові механізми контролю за діяльністю суддів та їх відповідальність, існує порядок очищення судової влади. ЗМІ і громадськість були залучені до роботи комісій з розробки проектів про очищення судової системи. Тому питання подолання негативних явищ в судовій системі повинні вирішуватись виключно в межах правового поля.
   Очільники судів звернули увагу, що неприпустимо формувати негативний імідж судової влади за рахунок неефективної роботи інших державних органів, оприлюднення недостовірної інформації або викривлення даних про хід вирішення спору на користь однієї зі сторін процесу. Громадськість повинна розуміти, що суди певним чином обмежені процесуальним законодавством і тими доказами, які сторони подали в обґрунтування своїх вимог та заперечень. Звісно, сторона яка програла спір не буде задоволена, про те це ще не привід говорити про упередженість судді. Закон надає право оскарження судового рішення, а отже і можливість відстоювати свою позицію законними способами.
     У підсумку голови судів зазначили, що вихід з ситуації, яка склалася можливий тільки при наявності:
- політичної волі на вирішення проблеми незалежного і неупередженого правосуддя;
- чіткої і неухильної роботи всіх державних інститутів, в тому числі і правоохоронних органів;
- відкритості судів, їх взаємодії зі ЗМІ та громадськими організаціями.

Висвітлення данної події можна також знайти в інших джерелах за посиланнями:

https://odessamedia.net/…/rukovoditeli-odesskih-sudov-obed…/

http://glasweb.com/glavyi-sudov-obedinilis/

http://slovo.odessa.ua/…/15326-sila-prava-ili-pravo-sily-fo…