flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся пленум Вищого господарського суду України

10 липня 2015, 11:07

 Підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2015 року підведені сьогодні на пленумі Вищого господарського суду України. На пленумі були присутні 68 суддів.

Голова Вищого господарського суду України Богдан Львів відзначив, що за звітний період в державі сталося ряд ключових подій: прийняті важливі законодавчі акти, сформовано склад Вищої ради юстиції. Відсутні заклики щодо ліквідації або реорганізації господарських судів. Навпаки, вчені, юридична громадськість надають рекомендації щодо розвитку юрисдикції.
Тим не менше, продовжують звучати заклики щодо „нового формату” спеціалізації судів. „Господарські суди і судді це 4% від загальної кількості, але це 100% економіки, яка і так у складності стані”, - підкреслив Богдан Львов. За його словами, якість роботи суду не повинна залежати від одного судді.
На користь спеціалізації говорять і європейські рекомендації. Основні показники відправлення правосуддя - це якість і термін розгляду справи. Питання доступності правосуддя - це не питання відстані. „Спеціалізація судів - це найвища форма спеціалізації суддів. Спеціалізація судів - це міжнародний досвід. Так, не у всіх країнах є спеціалізовані суди, оскільки це витратно. Однак, жодна країна, впровадивши спеціалізацію судів, не відмовляється від неї”, - підкреслив голова Вищого господарського суду України, доповнивши, що об'єднання під одним дахом декількох судів, із збереженням процесуальних кодексів - не вирішить питання розмежування юрисдикцій.
Також Богдан Львова зупинився на статистичних даних. Зокрема, за звітний період до місцевих господарських судів надійшло 112,6 тис. звернень, що на 5,4% більше, ніж у першому півріччі 2014 року. На 2% більше, ніж у аналогічному періоді, розглянуто справ - 107,8 тис.; залишок не розглянутих справ теж скоротився і становить 26,6 тис. справ. 105 млрд. гривень звернено до стягнення, що в 4 рази більше, ніж у минулому звітному періоді. У спеціальний фонд Державного бюджету надійшло 262 млн. гривень судового збору. Що стосується апеляційних господарських судів, то до бюджету надійшло 38,2 млн. гривень судового збору (11,8 тис грн. у минулому звітному періоді), Вищого господарського суду України - 19,1 млн. гривень (6 млн. гривень у минулому звітному періоді).
Богдан Львов відзначив, що в якість роботи господарських судів відповідає міжнародним стандартам.
Пленумом Вищого господарського суду України визнано такою, що втратила чинність, постанова Пленуму Вищого господарського суду України №2 від 11.10.2010р. „Про деякі питання практики застосування розділу XII-2 Господарського процесуального кодексу України”, що стосувалось питання допуску справ до Верховного Суду України.
 
Джерело
Юридическая практика