flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна конференція на тему “Зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації”

02 березня 2015, 11:15

 

24-25 лютого 2015 року у приміщенні готелю "Президент" за підтримки міжнародного проекту (USAID) "Справедливе правосуддя" пройшла міжнародна конференція з питань комунікації судової влади в Україні: "Зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації", а також пройшли два одночасних тренінга для прес-секретарів та суддів,з метою покращення їх комунікаційних навичок. У заході прийняли участь начальник відділу організаційного забезпеченя роботи суду Одеського апеляційного господарського суду Федоров Валентин Андрійович та головний спеціалист по зв'язкам з громадськістю(прес-секретар) Тупікіна Тетяна Сергіївна.  Організаторами заходу є Рада суддів України та Проект «USAID»«Справедливе правосуддя».

  Учасники заходу обговорили роль та завдання прес-секретарів у підтриманні зв’язків з пресою для належного інформування громадськості, а також зразки комунікаційних стратегій, які розроблені та впроваджуються судами. Також обговорили шляхи покращення внутрішньої та зовнішньої комунікації у судах.

Ознайомилися учасники конференції і з досвідом функціонування прес-центрів судової влади у Сполучених Штатах Америки та Великобританії та обговорили можливість запозичення такого досвіду для організації діяльності прес-центру судової влади, в тому числі щодо кваліфікаційних вимог до його працівників.

Тренінги пройшли у форматі відкритої дискусії, під час якої було обговорено особливості організації комунікаційної політики судів, як України, так і США та Великобританії, а також обмінялися досвідом роботи.

Цікавим досвідом ведення офіційного сайту та сторінок суду в соціальних мережах поділилася Лія Гуровітц. На сайті одного із судів судів Округу Колумбія розміщена відеоекскурсія приміщенням суду, при чому мова, якою відбувається знайомство з судом, адаптована для розуміння молоддю, вживається молодіжний сленг. Лія порадила українським судам відкривати свої двері для всіх бажаючих та надавати максимум інформації про себе з метою упередження негативного ставлення.

Учасники тренінгів відзначали, що взаємодія судової гілки влади зі ЗМІ є стратегічним напрямом діяльності як кожного судді, прес-секретаря суду, так і для Прес-центру судової влади, який сприятиме покращенню показника довіри громадян до судової системи.

За підсумками дводенних заходів їх учасниками було прийнято рекомендації серед яких: розбудувати повноцінну мережу прес-секретарів у судах, розробити та впровадити комунікаційні стратегії судів, налагодити систематичну співпрацю з регіональними та загальнодержавними ЗМІ, регулярно проводити комунікаційні заходи в судах, підвищувати професійний рівень прес-секретарів, поширювати позитивний досвід співпраці окремих судів зі ЗМІ, систематично надавати судам інформацію про свою діяльність залучати громадськість до обговорення та вирішення питань діяльності судової влади.