flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

7 листопада 2014 року в Одеському апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл

10 листопада 2014, 16:17

 7 листопада 2014 року в Одеському апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл  присвячений обговоренню гарантій судового захисту прав і інтересів юридичних осіб в Україні.

З метою забезпечення усебічного діалогу і ефективної співпраці на круглий стіл запрошені судді Одеського апеляційного округу, Вищого господарського суду України, представники Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів, адвокатури, морських портів, банківських установ, бізнес-співтовариства і вчених.

Від Вищого господарського суду України у заході взяли участь заступник Голови Вищого господарського суду України Могил Сергій Костянтинович, начальник управління забезпечення роботи четвертої судової палати Іванов Олексій Олегович.

Своїм баченням захисту прав і інтересів юридичних осіб в Україні поділилась Голова Одеського апеляційного господарського суду Морщагіна Н.С.:

«Тема нашого круглого столу : "Гарантії судового захисту прав і інтересів юридичних осіб в Україні", особливо актуальна сьогодні у рамках проведення структурних реформ в нашій державі, адже саме ефективний захист цих інтересів, а також чіткий розгляд цієї категорії суперечок має ключове значення для економіки і інвестиційного клімату нашої країни.»

 У своєму виступі начальник юридичного управління акціонерного банку "ПІВДЕННИЙ"  Коккін Анастас Олександрович торкнувся питання захисту прав суб’єктів господарювання. Зокрема, він вважає що сама наявність спеціалізованих судів по розгляду економічних суперечок, є гарантом ефективного  захисту господарюючих суб'єктів. «Банківські установи спостерігають за судовою реформою і покладають велику надію на законодавця відносно забезпечення і збереження стабільності судової системи» - зауважив Коккін А.О.

Про важливість комплексного підходу до проведення судової реформи зазначив під час свого виступу Завідувач кафедрою господарського права і процесу, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Подцерковний Олег Петрович: «Судові системи зарубіжних країни надзвичайно розгалужені та не можуть бути приведені до єдиних стандартів. Це зокрема стасується багатоланковості судової системи, яка варіюється від дволанкової до чотирьохланкової. Наприклад, у Німеччині та у більшості федеративних утворень у США, діє чотирьохланкова система правосуддя. В умовах нестабільності та розпорошеності господарського законодавства немає сенсу відмовлятися від четвертої ланки в Україні, що дозволяє переглядати справи у зв’язку із неоднаковим застосуванням закону. Можливо це має стати аналогом «касації в інтересах закону», а не касації в інтересах сторін», як у Франції.
Не знаходить підтвердження у міжнародних стандартах правосуддя й відмова від спеціалізації судових органів, запропоноване Урядом України. Зокрема, у розвинутих країнах Європи та США повсюдно зберігається та поглиблюється спеціалізація комерційних судів. Це стосується Франції, Бельгії, Португалії, Іспанії, Ісландії, Ірландії, Австрії (у Відні), Данії (у Копенгагені), окремих кантонів Швейцарії, Хорватії. Досвід утворення комерційних судів швидко поширюється у США з початку 90-х років ХХ ст. В Англії Комерційний суд має свої відділення у Лондоні, Ліверпулі і Манчестері. Тобто, хоча в окремих країнах комерційні суди утворені лише у великих містах чи провідних регіонах, але загальна тенденція до поглиблення спеціалізації зберігається. Причому в окремих країнах активно запроваджуються спеціальні скорочені комерційні процеси (commercial procedure), наприклад, у Шотландії.
Така поширеність системи спеціалізованого економічного судочинства в світі обумовлюється потребами розвитку економіки та окремою увагою держав до стимулювання оперативного та фахового вирішення комерційних спорів. По суті йдеться про створення юрисдикційної інфраструктури ведення бізнесу як елементу економічної системи.»

  Голова Одеського апеляційного господарського суду також зауважила, що: «Питання, що стосуються реорганізації структури судової системи вимагають широкого обговорення, як з органами судової влади, так і з представниками юридичного співтовариства, наукових кругів, міжнародних організацій і суб'єктами, які безпосередньо є учасниками господарського процесу. Саме це завдання і зумовило такий представницький і широкий склад учасників цього  круглого столу з різних сфер юриспруденції і бізнесу. Хочеться ще раз відмітити, що подібні заходи дуже важливі для нашої держави, оскільки необхідно підвищувати рівень не лише суддів, але і усього юридичного співтовариства, що у свою чергу підвищує рівень правосуддя в цілому. Особливо важливе проведення таких заходів саме на базі Одеського апеляційного господарського суду, в якому розглядається увесь спектр справ, що стосуються інтересів саме юридичних осіб і господарюючих суб'єктів. Вже сьогодні у юридичної, в тому числі суддівської спільноти є впевненість в тому, що судова реформа буде комплексною та послідовною, проведеною на високому професійному рівні, без будь-яких політичних факторів. Нещодавно Президентом України було Раду з питань судової реформи, до якої увійшли провідні українські вчені, відомі адвокати, представники авторитетних міжнародних організацій, глави вищих спеціалізованих судів, Верховного та Конституційного судів України. Завдяки створеній Раді на державному рівні буде забезпечено широкий громадський і професійний діалог, підсумком якого стануть якісні зміни, спрямовані на забезпечення незалежності та неупередженості суду, зміцнення судової влади, підвищення її ефективності.»

Підводячи підсумки, голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна наголосила, що захід було проведено дуже плідно та проблемні питання, які були обговорені в ході круглого столу, будуть використані і враховані для узагальнення судової практики : «Ми максимально відкриті для подальшої співпраці, готові вислухати ваші пропозиції і ідеї з приводу проведення спільних заходів і реалізації спільних проектів. Для цього у нас працює спеціальна адреса електронної пошти, телефон гарячої лінії, офіційна веб-сторінка, а також сторінка в соціальній мережі Фейсбук. Сподіваюся на активну співпрацю у напрямі розвитку, освітлення і вирішення актуальних питань застосування норм чинного законодавства і напрацювання єдиної судової практики, вироблення пропозицій по проведенню судової реформи в Україні.»

Більше:

  На Фейсбуці Одеського апеляційного господарського суду

ТК "ГЛАС"

 Судебно -  юридическая газета