flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському господарському апеляційному суді відбувся круглий стіл на тему: «Проблемні питання Вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею»

13 червня 2014, 17:41

 13 червня 2014 року Вищим господарським судом України та Одеським апеляційним господарським судом проведено "круглий стіл" на тему "Вирішення спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею" на базі Одеського апеляційного господарського суду. 

 

Захід такого рівня і в такому форматі уперше проводиться цього року. Голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна наголосила, що тематика зустрічі, організованої на базі Одеського апеляційного господарського суду спільно з Вищим господарським судом України, присвячена обговоренню проблемних питань застосування законодавства у сфері залізничних перевезень. 

 

 

Голова Одеського апеляційного господарського суду також зауважила, що: «Формат круглого столу був вибраний не випадково і захід було орієнтовано на вільний обмін думками із залученням до спілкування суддів Вищого господарського суду України, Одеського апеляційного господарського суду, господарських судів Одеської, Херсонської та Миколаївської областей, запрошених представників  науковців – Національного університету "Одеська юридична академія", Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, профільних підприємств – Державного підприємства "Одеська залізниця", суб'єктів господарювання – Державного підприємства "Одеський морський торгівельний порт", Державного підприємства "Іллічівський морський торгівельний порт", Державного підприємства "Морський торгівельний порт "Южний", Товариства з обмеженою відповідальністю  "Трансінвестсервіс", а також представників адвокатської спільноти - Адвокатського об'єднання "Одеська обласна колегія адвокатів". Саме такий прямий діалог забезпечить найбільш компромісне вирішення проблемних питань та сприятиме створенню єдиної практики застосування законодавства у сфері залізничних перевезень.»
 
Виступаючи перед присутніми, заступник Голови Вищого господарського суду України Геннадій Кравчук наголосив на актуальності даного заходу. Було звернуто увагу учасників "круглого столу" на те, що залізничні перевезення є важливим елементом забезпечення функціонування економіки країни. «На сьогодні спостерігається тенденція до збільшення кількості справ зі спорів, що виникають з перевезення вантажів залізницею, які розглядаються місцевими господарськими судами. Необхідно докласти загальних зусиль для формування єдиної практики та всілякого сприяння у ініціюванні та реалізації актуального транспортного законодавства. Оскільки у транспортному законодавстві відбулися певні зміни, з'явились нові підкатегорії даних спорів, нові проблемні питання правозастосування, то це потребує відповідної адаптації та оновлення керівних роз'яснень Вищого господарського суду України, які були раніше надані судам щодо даної категорії спорів, в тому числі, з урахуванням питань, висвітлених на даному "круглому столі"». Разом з тим, Г.Кравчук вказав на деяке зменшення кількості справ відповідної категорії, що оскаржуються в касаційному порядку, відмітивши, що зменшення кількості оскаржень може свідчити в тому числі й про наявність сталої судової практики розгляду таких спорів, яка зводить оскарження рішення місцевого суду, прийнятого у межах встановленої практики, виключно до затягування виконання судового рішення, а не призводить до його скасування.
 
Сергій Зайцев, начальник юридичного відділу ГП "Одеська залізниця" зауважив, що для залізниці на сьогодні стосунки між портами,  це в основному питання, пов'язані зі зберіганням, питання затриманих вагонів, питання плати за користування.
 Підводячи підсумки, голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна наголосила, що захід було проведено дуже плідно та проблемні питання, які були обговорені в ході круглого столу, будуть використані і враховані для узагальнення судової практики при вирішенні спорів, які виникають з перевезення вантажів залізницею.
 
 
Більше: