flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ОАГС розповіли, як зривають засідання в одеських судах

10 березня 2017, 11:08

Протягом минулого року в Одеській області зафіксована рекордна кількість фактів втручання в діяльність суддів при здійсненні правосуддя у порівнянні з іншими регіонами України.

Як зазначається в узагальненні, підготовленому Одеським апеляційним господарським судом, у минулому році в судах Одеси та Одеської області зафіксовано понад 170 фактів фізичного та психологічного тиску на суддів з боку учасників процесу, їх представників, так званих «громадських активістів», у тому числі шляхом проведення мітингів, пікетів, акцій протесту, блокувань будівель судів, повідомлень про мінування.

В порівнянні з 2015 роком кількість фактів тиску на суддів зросла на 35%, що на пряму пов’язано з відсутністю належної охорони приміщень судів та бездіяльністю правоохоронних органів.

Зокрема, до судів Одеси і Одеської області надійшло понад 60 повідомлень про мінування.

Слід відзначити, що найчастіше підлягають мінуванню суди загальної юрисдикції.

Найбільша кількість повідомлень про мінування надходила в Апеляційний суд Одеської області — 14 повідомлень.

Крім того, лідерами серед судів загальної юрисдикції є Приморський районний суд м.Одеси – 10 та Київський районний суд м.Одеси – 9 повідомлень.

Чисельні повідомлення про мінування надходили також до Одеського апеляційного господарського суду і господарського суду Одеської області - 13 повідомлень (суди розміщені у одній адміністративній будівлі).

Сьогодні, мінування стало одним із способів здійснення тиску на суд шляхом зриву судових засідань та ставить під загрозу життя і здоров’я не тільки суддів, працівників апарату суду, а й учасників процесу та відвідувачів суду.

При цьому, у випадках повідомлень про замінування судів проводиться негайна евакуація суддів, працівників апарату та відвідувачів суду, здійснюється перевірка будівлі та прилеглої території суду на наявність вибухонебезпечних предметів. Дії фахівців вибухотехнічної служби стосовно перевірки наявності вибухових пристроїв у будівлі суду тривають від двох до трьох годин.

Таким чином, з моменту надходження повідомлення про замінування блокується робота всього суду, відбувається зрив усіх судових засідань призначених на цей час, або розгляд яких на момент такого повідомлення ще не закінчився. При такій ситуації штучно затягується розгляд справи та порушуються права сторін на судовий захист.

Так, за фактом неправдивих повідомлень про мінування будівель судів було зірвано більше, ніж 850 судових засідань.

Слід зазначити, що у всіх випадках повідомлень про мінування судів міста Одеси фахівцями вибухотехнічної служби було встановлено неправдивість такого повідомлення.

При цьому «імідж безкарності» за зазначені діяння призводить до зростання кількості повідомлень про мінування судів.

Неодноразово дії окремих так званих «громадських активістів», які діють за межами закону, призводять до більш тяжких наслідків, а саме було здійснено 12 нападів на суддів з нанесенням їм тілесних ушкоджень різних ступенів тяжкості, що свідчить про нездатність держави забезпечити захист судді від будь-яких посягань.

Безкарність противоправних дій з боку так званих «активістів», деяких учасників процесу, неналежне виконання своїх функції правоохоронними органами, які фактично є

сторонніми спостерігачами порушення громадського порядку мають наслідком більш зухвалих дій у вигляді спричинення тілесних ушкоджень суддям, завдання шкоди майну, що є власністю суддів або членів їхніх сімей, що становить загрозу існуванню й розвитку демократичного суспільства. Такі дії наразі набули вкрай небезпечних масштабів.

Протягом року в судах зафіксовано 25 випадків, під час яких громадськими активістами та учасниками справ судді фактично брались в заручники, під будівлями судів проводилися численні мітинги та акції протесту, перекривались дороги, на адресу суддів лунали різноманітні погрози.

Відсутність належного та адекватного реагування на подібні факти спричиняють формування в суспільстві та певному середовищі уявлення про вседозволеність та безкарність дій, що вчиняються по відношенню до суддів з метою досягнення певних  протиправних цілей в інтересах окремих осіб.

Крім того, проведення мітингів, пікетів, акцій протесту, спрямованих на схилення суду до винесення конкретного рішення по справі, призводять до зриву судових засідань, нанесення шкоди здоров’ю суддів і у більшості випадків супроводжується пошкодженням державного майна приміщень судів,

обладнання залів судових засідань та прилеглої території судів у зв’язку з чим завдається матеріальна шкода Державі, оскільки судові установи фінансуються саме з державного бюджету України.

В узагальненні наведені конкретні приклади психологічного та фізичного тиску по судам міста Одеси усіх юрисдикцій, які мали місце протягом 2016 року.

За підсумком, в узагальненні звертається увага на те, що всі зазначені факти тиску відбуваються на тлі припинення охорони судів та  призводять до порушення конституційних та європейських принципів незалежності суддів при здійсненні ними правосуддя.

Джерело: http://zib.com.ua/ua/127935-minuvannya_raz_na_tizhden_v_oags_rozpovili_yak_zrivayut_zasi.html