flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Південно-західним апеляційним господарським судом повернуто майно до комунальної власності з незаконного володіння

01 квітня 2020, 18:05

Проаналізувавши положення договору укладеного між Департаментом комунальної власності Одеської міської ради та Колективним підприємством «Костянтин» щодо оренди нежитлового приміщення розташованого в історичному центрі міста Одеси та правовідносини, які виникли між сторонами на підставі цієї угоди, Південно-західний апеляційний господарський суд дійшов висновку, що КП «Костянтин» має звільнити відповідні нежитлові приміщення.  

Матеріалами справи підтверджується той факт що позивач – Департамент комунальної власності Одеської міської ради, відповідно до вимог чинного законодавства та положень договору, своєчасно повідомив відповідача – КП «Костянтин» про припинення терміну дії договору та відмову від продовження його дії, а також надав час для звільнення приміщення. Однак, підприємством цього зроблено не було.

Частиною 1 ст.27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» передбачено, що у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов`язаний повернути орендодавцеві об`єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди. Відповідно до ст.785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Отже, законодавство у сфері орендних правовідносин пов`язує припинення обов`язків орендаря з фактом повернення об`єкта оренди, тобто з моментом підписання акта приймання-передачі (ч.2 ст.795 ЦК України).

Станом на час розгляду справи орендоване приміщення повернуто відповідачем на користь позивача з орендного користування не було, відповідного акта приймання-передачі приміщення від орендаря до орендодавця між сторонами також підписано не було, у зв`язку з чим, колегія суддів Південно-західного апеляційного господарського суду визнала обґрунтованими заявлені позовні вимоги Департаменту комунальної власності Одеської міської ради про виселення відповідача – КП «Костянтин» з орендованого приміщення.

Такий правовий висновок викладений Південно-західним апеляційним господарським судом у постанові від 10.12.2019 по справі №916/1256/19, якою рішення Господарського суду Одеської області від 10.09.2019 залишено без змін.

Верховний Суд у постанові від 20.02.2020 підтримав відповідну правову позицію суду апеляційної інстанції.

Повні тексти електронних копій процесуальних документів по справі № 916/1256/19 є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua