flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено консультативний висновок ВРП до законопроекту № 8607 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

13 серпня 2018, 11:04

7 серпня 2018 року Вища рада правосуддя за результатами розгляду питань порядку денного засідання затвердила консультативний висновок до законопроекту №8607 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Вища рада правосуддя, відповідно до пункту 15 ч.1 ст.3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» надає обов’язкові до розгляду консультативні висновки щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.

Окреслимо ключові зауваження та пропозиції, надані Вищою радою правосуддя по зазначеному законопроекту:

  • Зокрема, погоджено зміни до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» законопроектом №8607 в частині матеріально-побутового та іншого забезпечення членів Вищої ради правосуддя, які вважаються необхідними для належного виконання ними своїх повноважень.
  • Акцентовано увагу на необхідності внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань безпосередньо Генеральним прокурором про вчинення кримінальних правопорушень щодо втручання в діяльність суддів та здійснення контролю за швидким і ефективним розслідуванням відповідних кримінальних проваджень.
  • З метою попередження виникнення розбіжностей у законодавстві, звернуто увагу на недоцільність внесення змін до п.13 ч.1 ст.3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», зокрема щодо затвердження ВРП Положення про Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему. Запропоновано передбачити у розділі ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» законопроекту №8607, що автоматизована система розподілу справ (визначення члена Вищої ради правосуддя – доповідача) діє до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.
  • Привести у відповідність положення Закону України «Про доступ до судових рішень» та Закону України «Про державну таємницю» щодо врегулювання питання доступу до судових рішень, в яких наявна інформація, що містить державну таємницю.
  • Окрім того, у висновку зазначено, що запропоновані зміни у проекті до ЗУ «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» вже змінено, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».
  • Запропоновано доповнити ст.27 Закону України про «Вищу раду правосуддя» словами «та патронатної служби», оскільки Рішенням ВРП від 23 березня 2017 року № 577/0/15-17 утворено патронатну службу Голови Вищої ради правосуддя та патронатну службу заступника Голови Вищої ради правосуддя

Отже, Вища рада правосуддя підтримала законопроект №8607 та запропонувала прийняти його за умови врахування зазначених вище пропозицій.