flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Парламенту подано альтернативний законопроект про відновлення роботи військових судів

07 червня 2018, 12:28

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо утворення військових судів» (реєстр.№ 8392-1 від 01.06.2018).

Головною метою зазначеного проекту № 8392-1 є відновлення в системі загального судочинства військових судів, які відповідно до Конституції України та цього Закону здійснюватимуть судочинство у Збройних Силах України та інших військових формуваннях утворених відповідно до закону.

Відтак, законопроектом пропонується:

  • військові суди, як і інші суди загальної юрисдикції наділити основними повноваженнями щодо відправлення правосуддя, перевірки правомірності рішень і дій посадових осіб військового командування, які зачіпають права і свободи військовослужбовців і громадян, прирівняних до них, забезпечення виконання вироків та інших судових рішень;
  • передбачити, що військові суди утворюватимуться та їх склад формуватиметься у тому самому порядку, що й інших судів;
  • закріпити, що судді військових судів нарівні з іншими суддями братимуть участь у суддівському самоврядуванні, їхнім забезпеченням діяльності займатиметься Державна судову адміністрація України.

При цьому, законопроектом передбачається, що військові суди не будуть надзвичайними судами, створення яких прямо заборонено Конституцією, вони будуть судами загальної юрисдикції, що спеціалізуються на розгляді окремої категорії справ.

Також встановлюється те, що судді військових судів будуть перебувати на військовій службі та мати офіцерське звання і входити до штатної чисельності Збройних Сил України.

Як зазначає автор законопроекту, його прийняття сприятиме забезпеченню національної безпеки України, підвищенню престижу судової системи, утвердження принципів соціальної справедливості та гуманності, а саме дозволить відновити систему військових судів в Україні.

#ОАГС_законопроекти

 

З текстом законопроекту № 8392-1 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64138