flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС КГС: акціонер, який є власником більше ніж 10 відсотків акцій товариства має право вимагати проведення аудиту незалежно від бажання самого товариства чи його посадових осіб

22 березня 2018, 12:01

Такий висновок зробив ВС КГС  у постанові № 910/783/17

Так, передбачене ст. 75 Закону України "Про акціонерні товариства" право акціонерів є складовою права на управління товариством в установленому законом і установчими документами порядку.

Стаття 75 Закону України "Про акціонерні товариства" є імперативною для товариства у випадку відповідної вимоги акціонера, який є власником більше ніж 10 відсотків акцій товариства. Право акціонера вимагати проведення аудиту у цьому випадку не залежить від бажання самого товариства чи його посадових осіб , чи від доцільності проведення такої перевірки, натомість, обов'язок товариства забезпечити аудитору можливості проведення перевірки виникає в силу прямої вказівки закону.

Ухилення товариства від надання документів, необхідних для проведення аудиторської перевірки, та інформації щодо дати початку аудиторської перевірки, ініційованої акціонером, суперечить ч. 6 ст.75 Закону України "Про акціонерні товариства", та відповідно порушує реалізацію акціонером його корпоративного права на управління товариством, яке підлягає захисту у судовому порядку.

 

З повним текстом постанови ВС КГС у справі № 910/783/17 від 14.02.2018 можливо ознайомитись за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72253399

(#ОАГС_судовапрактика_ВСКГС)