flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вітаємо з 95-річчям з дня утворення арбітражно-судової системи!

21 листопада 2017, 10:03

Сьогодні нам особливо хочеться згадати саме той день, який дав початок утворенню арбітражно-судової системи.

Історія становлення арбітражно-судової системи бере свій початок ще з 19 століття, а саме її пов’язують із заснуванням в 1807 році першого комерційного суду в місті Одесі.

Однак, сьогодні днем утворення арбітражно-судової системи вважають 21 листопада 1922 року — день, коли було прийнято Постанову Ради народних комісарів УСРР про затвердження Положення про порядок вирішення майнових спорів між державними установами та підприємствами.

Відповідно до цього Положення, в УССР вперше було створено Вищу арбітражну комісію при Українській економічній раді та арбітражні комісії на місцях при губернських економічних радах, які були наділені судовими функціями.

Надалі, арбітражно-судову системи чекали великі перетворення…

У 2001 році на законодавчому рівні слово «арбітражний» було замінено словом «господарський», запроваджено три ланкову систему судів, утворено апеляційну і касаційну інстанції.

Наразі, система судів господарської юрисдикції України стає постійним предметом реформування! Мова йде про «перезавантаження» Верховного суду, у складі якого функціонуватиме Касаційний господарський суд, про укрупнення судів, про нову систему добору суддів на посади, про приведення норм діючого законодавства до стандартів Європейського союзу, тощо. Крім того, нам ще доведеться «поборотись» за існування самої системи господарського судочинства! Адже, реформування ще не закінчено, попереду багато роботи, а це означає, що на нас чекають нові виклики та нові досягнення.

Колектив суду щиро вітає всіх представників системи господарської юрисдикції, суддів, працівників судів із святом!

Нехай ваша життєва енергія та творчий потенціал стануть запорукою великих досягнень в роботі, а кожна розпочата справа стане ще однією сходинкою до вершини професійного успіху!

 

Вітаємо!