flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Парламентарям пропонують посилити охорону державного та комунального майна

18 жовтня 2017, 17:46

Парламентарям пропонують посилити охорону державного та комунального майна

 

Відтак, 12 жовтня 2017 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, яким пропонується посилити охорону майна від псування або знищення (реєстр. № 7200).

Проектом № 7200 пропонується:

  • ввести адміністративну відповідальність за знищення державного та комунального майна, якщо була завдана шкода менша ніж велика;
  • посилення кримінальної відповідальності за пошкодження та знищення майна, що заподіяло шкоду в великих розмірах.

Наразі, варто нагадати, що максимальна сума штрафу, згідно з ст. 194 Кримінального кодексу України, складає всього 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Передумовою розробки зазначеного проекту стало те, що посадові особи - балансоутримувачі комунального та державного майна не завжди зацікавлені в стягненні такої шкоди, через судову тяганину та витрачання часу, що надає можливість правопорушникам значно легше уникати відповідальності за пошкодження та знищення майна.

У порівнянні з власниками приватного майна, які в разі його пошкодження або знищення, звертаються до суду та стягують з порушників закону заподіяну шкоду.

Відсутність імперативного регулювання адміністративної відповідальності за пошкодження або знищення державного та комунального майна, призводить до значних  збитків бюджету держави та місцевих територіальних громад.

А безкарність дій, внаслідок псування та знищення майна, закріплює в суспільстві негативне ставлення до культурних цінностей, формує почуття вседозволеності, здатного посилюватися та переростати в серйозні порушення громадського порядку.

Тому прийняття проекту № 7200, відповідно до пояснювальної записки, дозволить захистити державне, комунальне, приватне майно від незаконного посягання зловмисників.

 

З текстом законопроекту № 7200 можливо ознайомитися за наступним посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62718