flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл на тему: «Захист честі, гідності, ділової репутації осіб та прав інтелектуальної власності від порушень у мережі Інтернет»

21 квітня 2017, 09:57

        Одеським апеляційним господарським судом спільно з Комітетом господарського права і процесу Ради адвокатів Одеської області та Департаментом «Центр компетенції» Консорціуму «Український центр підтримки номерів і адрес» проведено круглий стіл на тему: «Захист честі, гідності, ділової репутації осіб та прав інтелектуальної власності від порушень у мережі Інтернет».

Завдяки підтримці Державної судової адміністрації України та особисто Зеновія Холоднюка, ми вперше мали змогу організувати та провести такий захід в інтерактивному режимі відеоконференції в програмі TrueConf. В результаті одразу 18 судів мали змогу відчути себе присутніми на даному заході, незважаючи на відстань.

Сьогоднішній захід був першим кроком на шляху обговорення  проблемних питань у формуванні доказової бази з метою сприяння захисту прав осіб від порушень у мережі Інтернет.

Як зазначила голова суду Наталія Морщагіна, на сьогоднішній день найпоширенішими категоріями спорів, що виникають у зв’язку із порушенням прав у мережі Інтернет є:

спори у справах щодо захисту гідності та честі фізичних осіб, а також ділової репутації фізичних та юридичних осіб;

спори у справах щодо захисту авторського права і суміжних прав, а також прав на знаки для товарів і послуг

 та доменні спори.

Під час заходу були окреслені три важливих моменти  для вирішення таких спорів, це:

- визначення суб’єктного складу, а саме належного відповідача у таких спорах, оскільки у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет відповідачем є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник веб-ресурсу, особи яких позивач повинен установити та зазначити в позовній заяві;

- способи фіксації факту порушення;

та формування доказової бази (належних та допустимих доказів).

Доповідачами виступили суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Лариса Зуєва з темою «Інтелектуальна власність в мережі Інтернет»  та  партнер Юридичної фірми «GENTLS» Олег Громовий  з темою «Питання належного відповідача у справах про захист честі, гідності та ділової репутації».

Представниками Департаменту «Центр компетенції» Консорціуму «Український центр підтримки номерів і адрес»  учасникам заходу була презентована програма онлайн-сервісу «WEB-FIX» з фіксації та дослідження порушень у мережі Інтернет на підставі даних якою спеціалісти даного органу мають можливість робити експертні висновки.

Найбільш жваву дискусію викликали коментарі та правова позиція атестованого судового експерта у сфері інтелектуальної власності Олександра Єліферова.

      

За результатом обговорень всі дійшли висновку, що дані презентованої програми можуть бути використані у якості доказової бази, однак це не підміняє  проведення судової експертизи на підставі даних, наданих цією установою.