flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАРАДА ГОЛІВ АПЕЛЯЦІЙНИХ І МІСЦЕВИХ ГОСПОДАРСЬКИХ СУДІВ УКРАЇНИ

09 грудня 2016, 12:18

08 грудня 2016 року у приміщенні Одеського апеляційного господарського суду відбулася нарада голів апеляційних і місцевих господарських судів України під головуванням Голови Вищого господарського суду України Богдана Львова. В нараді також прийняв участь заступник голови Вищого господарського суду України Сергій Могил.


Основною метою проведення наради було обговорення перебігу судової реформи, а також вирішення нагальних питань, пов’язаних з функціонуванням судів господарської юрисдикції в період проведення судової реформи.
Зустріч розпочав Богдан Львов, наголосивши на тому, що спільна нарада суддів судів господарської юрисдикції відбувається не у святковому форматі, а задля вирішення нагальних проблем у господарських судах всіх інстанцій.
Голова Вищого господарського суду України відзначив, що процес судової реформи проходить досить важко, втім судовий корпус повинен бути готовий до труднощів, а також зобов'язаний висувати свої пропозиції з приводу подальшого функціонування судової системи країни.
Як відмітила голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна, поки що господарська юрисдикція справляється з труднощами і дотримується термінів розгляду справ, але тенденція із звільненнями, що намітилася, може негативно вплинути на якість судочинства.
Учасниками заходу були обговорені найактуальніші питання: про обрання безстроково суддів першої інстанції та питання, пов’язані із звільненням суддів.
«Якщо в нашому суді будуть звільнені ті люди, які вже написали заяви, то фактично у нас залишиться 16 суддів, а для відправлення судочинство згідно з вимогами законодавства це дуже мало. З аналогічними проблемами стикаються господарські суди по всій країні», - підкреслила Наталія Морщагіна.
Ще одна проблема, яка була обговорена під час наради - це безпека служителів Феміди. Глава Одеського апеляційного господарського суду повідомила, що попри те, що це питання вже не раз піднімалося, суди залишаються без охорони, а тиск на них збільшується.
«Кілька днів тому роботу Приморського районного суду міста Одеси знову блокували, суддю фактично узяли в заручники і упродовж 12 годин не випускали із залу засідань. Таке відбувається все частіше і багато хто сприймає подібну поведінку як норму. Ми ж продовжуємо наполягати на тому, що ця поведінка є неприйнятною для правової держави.» - відмітила Наталія Морщагіна.
В свою чергу голова Вищого господарського суду України Богдан Львов зазначив, що необхідно акцентувати увагу на підвищення якості роботи судів, яку оцінюють в першу чергу відвідувачі.
«Дуже багато кажуть про відновлення довіри, але це все слова. Мається на увазі якість роботи суду. Якість роботи мають оцінювати відвідувачі. На це впливає все: і безпека, і кадровий склад, і тому сьогодні ми маємо вирішити питанні, які пов’язані з якістю суддівської роботи» - акцентував Богдан Львов.
Голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна відзначила в цьому напрямку пріоритетним проведення заходів публічного обговорення і висвітлення проблемних питань, пошуку шляхів їх вирішення з метою формування єдиної судової практики.
Під час зустрічі були проаналізовані якісні і кількісні показники здійснення судочинства, співвідношення штатної та фактичної чисельності судів, збільшення навантаження на суддів через не укомплектованість судійського корпусу.
Також, під час зустрічі був обговорений та проаналізований стан фінансового і матеріально-технічного забезпечення судів, питання щодо взаємодії судів із Державної судовою адміністрацією України.
Не залишилися поза увагою представників керівництва господарських судів і такі важливі на сьогодні питання, як реалізація заходів по забезпеченню гарантій незалежності суддів в сучасних умовах та координація подальших дій щодо зміцнення довіри до судової влади України, у тому числі через призму підвищення якості відправлення правосуддя.
Окрема частина наради була присвячена презентації "Асоціації суддів господарських судів України", яку представила голова Одеського апеляційного суду - Наталія Морщагіна.
В даній презентації була продемонстрована чітка форма асоціації та всі напрямки її діяльності.
Серед основних задач Асоціації, Наталія Морщагіна зробила акцент на найважливіших завданнях, а саме: відкритість: площадка для взаємодії з мас-медіа та громадськими організаціями; захист та представництво інтересів членів Асоціації і забезпечення їх безпеки; обговорення і відпрацювання єдиної позиції з актуальних питань організації роботи судів та судової практики.
Підсумовуючи результати обговорення порушених на нараді питань, усі учасники наради відмітили, що головним завданням суддів сьогодні є якісне здійснення правосуддя та винесення законних рішень.