flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо подій, які сталися 05 жовтня 2016 року, та організацію роботи Одеського апеляційного господарського суду і господарського суду Одеської області

06 жовтня 2016, 14:09

Рішення про припинення слухань справ 05 жовтня 2016 року Одеським апеляційним господарським судом і Господарським судом Одеської області вимушено було прийнято на позачергових спільних зборах суддів судів як органом суддівського самоврядування на підставі статті 126 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», про що було повідомлено Вищу раду юстиції, Раду суддів України та Державну судову адміністрацію України.

Дане рішення прийнято на виконання вимог Конституції України, законів України, міжнародного законодавства (Основних принципів незалежності судових органів, схвалених резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи).

Здійснення правосуддя можливо тільки незалежним і безстороннім судом. Психологічний і фізичний вплив на суддів з метою прийняття бажаного рішення є прямим порушенням принципів здійснення правосуддя об'єктивним судом. Ухвалення будь-якого рішення в подібних умовах, а саме в умовах тиску на суд, ставить під сумнів законність такого рішення суду.

Внаслідок протиправних дій невстановлених осіб під час судового засідання, двом суддям Одеського апеляційного господарського суду зі складу колегії суддів лікарями швидкої медичної допомоги поставлений діагноз: гіпертонічний криз, рекомендовані госпіталізація і стаціонарне лікування; одному з суддів в обличчя потрапила хімічна речовина, іншим суддям - на різні частини тіла. У діях цих осіб вбачається не тільки порушення громадського порядку, але і містяться ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статей 376, 377, 378, 379 Кримінального кодексу України. Зокрема, відповідно до кримінального законодавства втручання в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися винесення неправосудного рішення є злочином проти правосуддя (стаття 376 Кримінального кодексу України). Всі ці дії мали на меті зрив судового засідання по даній справі. Судові засідання 05 жовтня 2016 року не могли проводитися в умовах відкритого агресивного тиску на суд як на орган державної влади, під впливом якого діяльність суддів по здійсненню правосуддя не може відповідати вимогам неупередженості, об'єктивності та законності.

Грубе втручання в суддівську діяльність має систематичний характер. Аналогічний випадок мав місце у Господарському суді Одеської області при розгляді справи «Ринок «Успіх»» і полягав у проведенні спланованих акцій протесту, порушенні громадського порядку під будівлею суду із застосуванням засобів фізичного та психологічного впливу на суд, багаторазовому перешкоджанні у проведені судових засідання. Крім того, судді були нанесені тілесні ушкодження (опіки обличчя та очей), в результаті яких він був госпіталізований. За даним фактом ведеться досудове розслідування.

Подібні дії порушують конституційні принципи незалежності і недоторканності суддів, адже Конституція України проголошує, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права!

Для того, щоб забезпечити безпеку суддів, працівників апаратів судів та учасників процесів в інших справах, відвідувачів судів, проведення судових засідань 05.10.2016 року було припинено, оскільки такі дії псевдоактивістів перешкоджають здійсненню правосуддя, позбавляючи інших громадян їх законного права на доступ до правосуддя в безпечних для їх життя умовах.

Ситуація, яка склалася, була обговорена суддями Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області на позачергових спільних зборах суддів, за результатами яких, з метою забезпечення виконання положень статей 126, 129 Конституції України, статей 6, 126 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», у зв'язку з неможливістю проведення судових засідань в умовах фізичного і психологічного тиску і було прийнято рішення припинити розгляд справ Одеським апеляційним господарським судом та господарським судом Одеської області в судових засіданнях, призначених на 5 жовтня 2016 року.

При цьому робота суддів та апаратів Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області поза межами судового процесу була продовжена в звичайному режимі.