flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення фактів тиску на суддів та втручання у діяльність судів України

03 жовтня 2016, 14:55

 Одеським апеляційним господарським судом на виконання спільного рішення голів апеляційних та касаційних судів  України всіх юрисдикцій, прийнятого у ході конференції «Європейські стандарти та повноваження голів судів» (м. Запоріжжя, 26-27 травня 2016 р.), було проведено узагальнення фактів тиску на суддів та втручання у діяльність судів України, яке засвідчило, що випадки тиску на суддів стали звичайним явищем сьогодення, більше того, набули загрозливих для існування демократичного суспільства масштабів.

Бездіяльність органів законодавчої та виконавчої влади, правоохоронних органів впливає на те, що судді і судова система в цілому, втрачає свою незалежність і, як наслідок, не в змозі реалізовувати основну функцію – незалежний судовий захист.

 

Узагальнення фактів тиску на суддів у зв'язку

із здійсненням правосуддя та втручання у діяльність судів України

1. Завдання шкоди життю, здоров’ю суддів, членів сім’ї суддів, у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя.

15 грудня 2012 року скоєно один з найбільш жорстоких та резонансних злочинів у новітній історії України - жорстоко вбито у власні квартирі та обезголовлено суддю Фрунзенського районного суду м. Харкова та трьох його членів сім’ї. По даному факту було порушено кримінальне провадження, проводилась низка слідчих дій, проте, на теперішній час винуватці не знайдені.

 

Під час розгляду суддею господарського суду Одеської області справи, пов’язаної з визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, договору про поділ нерухомого майна, та визнання права власності на будівлі і приміщення відбулися наступні події: здійснено напад на головуючого суддю по справі та нанесено йому тілесні ушкодження, заблоковано входи до будівлі суду; металевим ланцюгом за допомогою замка до огорожі прикуто сміттєвий бак з ганебним написом стосовно судді, в провадженні якого знаходилась справа; пошкоджено майно будівлі суду – вибито скло з обох частин центральних вхідних скляних дверей; заблоковано рух автотранспорту по вулиці, на якій знаходиться суд; неодноразово надходили від невідомих осіб повідомлення про наявність вибухових пристроїв у приміщенні суду.

Внаслідок вищевказаних подій господарським судом Одеської області вжиті наступні заходи: для забезпечення громадського порядку під час розгляду резонансних справ в приміщення суду та зал судового засідання залучається батальйон поліції особливого призначення ГУНП в Одеській області; направлено запит до ГУНП в Одеській області про відновлення охорони адміністративного будинку, в якому розміщено суд, та про перевірку виконання листів господарського суду Одеської області щодо виділення нарядів поліції для забезпечення громадського порядку у приміщенні суду під час розгляду резонансних справ; голова суду звернувся з листом до прокуратури з питанням перевірки виконання листів господарського суду Одеської області щодо виділення нарядів поліції для забезпечення громадського порядку у приміщенні суду під час розгляду резонансних справ; зборами суддів прийнято рішення про направлення звернення до Ради суддів України стосовно вжиття негайних заходів щодо забезпечення конституційних гарантій незалежності судової влади, вирішення питання організації належної та спеціалізованої охорони судів з метою забезпечення незалежної безпеки суддівського корпусу України та громадського порядку для відвідувачів суду; щодо нападу на суддю розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, де суддю визнано потерпілим.

 

Також зафіксовано зухвалий напад на суддю апеляційного суду Черкаської області, що стався в жовтні 2014 року, коли група з трьох осіб,  в темних окулярах та закривши голови одягом чекали на суддю на виході з будинку і здійснили на нього напад спричинивши тілесні ушкодження заздалегідь принесеними з собою металевими предметами.

Одного з нападників суддя впізнав про що в той же день повідомив працівників міліції. За даним фактом порушено кримінальне провадження.

 У Львівському апеляційному адміністративному суді зафіксовано факт прояву агресії зі сторони позивача. Під час судового засідання позивач вела себе неадекватно. Суддею було викликано представника Національної поліції, який здійснював охорону суду. Коли судді виходили з зали судових засідань в нарадчу кімнату, позивач вдарила ногою головуючого суддю. Суддя звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів, розпочате кримінальне провадження, яке перебуває на контролі у керівництва.

 Постановою заступника голови Дніпровського районного суду міста Києва від 09 січня 2015 року було вжито спеціальних заходів щодо забезпечення безпеки голови Дніпровського районного суду міста Києва на підставі інформації про підготовку реального замаху на його життя у зв’язку із службовою діяльністю. Постановою заступника голови Дніпровського районного суду міста Києва спеціальні заходи скасовано у зв’язку з закриттям кримінального провадження.

 У зверненні суддів Печерського районного суду міста Києва від 02 лютого 2015 року доведено до відома та відповідного реагування Ради суддів України про факти відкритих погроз у зв’язку зі здійсненням правосуддя всьому колективу суддів та окремим суддям протиправного проникнення і пошкодження майна, нанесення тілесних ушкоджень невідомою особою. Дані обставини були підставою для звернення суддів до Генеральної прокуратури України з заявою про вчинення кримінального правопорушення 30.01.2016.

2. Завдання шкоди майну, що належить судді, членам сім’ї судді, у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя.

Непоодинокі випадки пошкодження майна, що належить суддям, членам сімей суддів, у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя.

Так, в березні 2016 року невідома особа, пошкодив двері квартири, що належить судді Уманського міського суду Черкаської області, та таємно викрала майно судді.

В липні 2015 року з автівки судді Канівського міського суду Черкаської області невідома особа таємно викрала особисті речі судді. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 185 Кримінального кодексу України.

 22 березня 2016 року у смт Чорнобай у власному приватному будинку було скоєно збройний напад на суддю - секретаря судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області. За фактом події відкрите кримінальне провадження за статтею 187 Кримінального кодексу України та триває слідство.

 В квітні 2016 року шляхом підпалу був знищений автомобіль, що належав члену сім’ї судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області. За даним фактом порушено кримінальне провадження відповідно до частини 2 статті 378 Кримінального кодексу України. В червні 2016 року у дворі дому, який належить судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, була виявлена бойова граната «РГД - 5», про що були внесені відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частини 1 статті 378 Кримінального кодексу України. Ухвалою голови суду заяву судді про вжиття спеціальних заходів забезпечення безпеки – задоволено, зобов’язано підрозділи відомчої воєнізованої охорони ДСА України забезпечити безпеку судді.

За інформацією Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області в серпні 2015 року в помешкання голови суду була кинута граната, внаслідок чого було пошкоджено майно судді. Відомості про кримінальне правопорушення внесено в ЄДРДР за статтями 378, 379 Кримінального кодексу України.

 Суддя Самарського районного суду міста Дніпропетровська став заручником ситуації, результатом якої стало пошкодження його майна, а саме, у квітні 2014 року його автомобіль облили кислотою та краскою, а також у телефонному режимі дзвінками та повідомленнями здійснювали морально-психологічний вплив, погрожували вбивством, фізичною розправою, вимагаючи звільнитись з займаної посади судді. Свої погрози висловлювали написами на паркані подвір'я, у будинок було кинуто вісім пляшок з горючою сумішшю.

На підставі цього факту було порушено кримінальні справи. Слідство триває.

24 грудня 2015 року було скоєно напад на будинок, де мешкає суддя Харківського апеляційного господарського суду та члени його родини. Невідомі особи розбили камінням вікно житлового будинку та розкидали на подвір’ї листівки про намір розправи щодо її чоловіка - судді у відставці. Слідство по даному факту триває.

 У 2014 році мав місце випадок спроби умисного знищення майна судді Менського районного суду Чернігівської області, а саме, спроба підпалу будинку де мешкає суддя. За даним фактом порушено кримінальне провадження за частиною 2 статті 15, частиною 2 статті 347 Кримінального кодексу України.

 У серпні 2015 року в Лозівському міськрайонному суді Харківської області з метою помсти судді через його діяльність, пов’язану із здійсненням правосуддя, громадянкою пошкоджено суддівський автомобіль, який знаходився біля будівлі суду. Ухвалою Первомайского міськрайонного суду Харківської області до зловмисниці застосовані примусові заходи медичного характеру.

 У квітня 2014 року представники Хмельницького відділення «Правого сектору» та ГО «Хмельниччина. Самооборона і контроль» після півторагодинного пікетування будівлі апеляційного суду Хмельницької області групою у кількості 50 – 60 осіб здійснила виїзд автобусом до приватного будинку голови апеляційного суду Хмельницької області де провели несанкціонований мітинг. Із матеріалів відеозаписів та повідомлень заступників голови суду, які спілкувались з пікетувальниками, представники «Правого сектору» повідомили, що з метою примусу голову суду подати заяву про складання повноважень голови суду вони будуть застосовувати «всі допустимі їм засоби, аж до підпалу приміщення». За даним фактом суддя звернувся до правоохоронних органів про забезпечення правопорядку біля приміщення суду, охорону приватного будинку та власної безпеки.

В січні 2016 року було здійснено проникнення до приватного будинку голови апеляційного суду Хмельницької області та викрадено його майно. За даним фактом голова суду звернувся до правоохоронних органів з відповідними заявами. Слідство триває.

Наприкінці червня 2015 року було здійснене таємне проникнення до дачного будинку судді апеляційного суду Хмельницької області та викрадено майно. В березні 2016 року – знову проникнення до її квартири де також було викрадено майно. За даними фактами триває слідство.

 Завдання шкоди майну, що належить судді, членам сім’ї судді, зафіксовано і в Чаплинському районному суді Херсонської області.

Так, встановлена особа в стані алкогольного сп’яніння на подвір’ї будинку, який на праві власності належить дочці голови Чаплинського районного суду Херсонської області, знущалася над собакою, в наслідок чого тварина загинула. Своїми умисними діями встановлена особа скоїла кримінальне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 299 Кримінального кодексу України.

Також тією ж особою за тією ж адресою було здійснено підпал будинку. Своїми умисними діями встановлена особа скоїла кримінальне правопорушення, передбачене частини 2 статті 378 Кримінального кодексу України. На даний час кримінальне провадження перебуває на розгляді в Каховському міськрайонному суді Херсонської області. Про зазначений випадок повідомлено Територіальне управління Державної судової адміністрації в Херсонській області.

 3. Морально-психологічний вплив на суддів, у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя.

В червні 2016 року голові та суддям Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла заява адвоката, в якій вбачаються ознаки морально-психологічного впливу на суддів під час прийняття ними процесуальних рішень в адміністративних справах, а саме, що відкриття провадження в адміністративних справах, які зазначені в його заяві та знаходяться в їх провадженні, у разі винесення остаточних рішень та забезпечення позовів в цих справах, буде мати явні ознаки дисциплінарного правопорушення, передбаченого пунктом 1 частини 1 статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

В березні 2014 року на адресу Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла ухвала Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська про тимчасовий доступ до речей і документів та можливість їх вилучення у вигляді належним чином завірених копій ряду адміністративних справ, яку було винесено за клопотанням слідчого прокуратурі Дніпропетровської області, в провадження якого перебувають матеріали досудового розслідування щодо суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України.

Також, від того ж слідчого прокуратури Дніпропетровської області надійшов запит щодо надання інформації по матеріалам адміністративних справ у зв’язку з перебуванням в його провадження матеріалів досудового розслідування, які внесені до ЄДРДР за ознаками кримінального правопорушення за частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України.

За інформацією Хортицького районного суду міста Запоріжжя в червні 2015 року вчинено дії, які розцінені суддею, як тиск на суддю та втручання в її діяльність при розгляді конкретної справ, а саме, отримано лист про перебуванні справи  на контролі у голови люстраційного комітету міста Запоріжжя у зв’язку з надходженням заяви від позивача. Суддя вважає, що позивач такими діями чинить тиск та втручання в діяльність судді у спосіб не передбачений процесуальним законодавством України, про що суддею було повідомлено Раду суддів України.

 За інформацією Михайлівського районного суду Запорізької області в січні 2016 року обвинувачений у судовому засідання висловив погрози застосування насильства щодо судді.

Стосовно цього факту на теперішній час триває досудове слідство.

Також, суддя цього суду звертався до Голови Ради суддів України з заявою про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя, в якій повідомив про неправомірне втручання обвинуваченого в його діяльність, як судді й про те, що на даний час ним подано до прокуратури заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 376 Кримінального кодексу України.

Розглянувши цю заяву, Голова Ради суддів України звернулась до Генерального прокурора України щодо надання правової оцінки діям обвинуваченого.

 В лютому 2016 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов запит в порядку статті 9 Кримінально-процесуального кодексу України слідчого в особливо важливих справах прокуратури Дніпропетровської області щодо надання для ознайомлення та виготовлення необхідних копій особових справ суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду, у тому числі, їх податкових декларацій за період 2013-2015 роки в межах кримінального провадження за фактом внесення суддями завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України. 

У зв’язку з тим, що на період звернення в провадження суду перебувало близько 20 адміністративних справ за позовами звільнених працівників прокуратури Дніпропетровської області щодо поновлення їх на посадах, направлення такого запиту є протиправним тиском на суд з метою отримання засобів подальшого впливу на прийняття судових рішень.

З метою недопущення порушення вимог статті 126 Конституції України, статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо гарантій незалежності і недоторканості суддів при прийнятті ними процесуальних рішень у адміністративних справах, запобігання впливу та тиску на суддів, у зв’язку з їх професійною діяльністю, рішенням зборів суддів Дніпропетровського окружного адміністративного було затверджено та направлено звернення до Голови Ради суддів України по кожному з цих фактів.

 Дуже частим фактом прояву психологічного впливу та тиску на суддів є так звані мітинги, погрози, блокування роботи суду, не підтвердженні факти мінування будівель суду, упереджені матеріали в ЗМІ. Такі факти було зафіксовано в багатьох судах України, зокрема, в Одеському апеляційному господарському суді та господарському суді Одеської області, Апеляційному суді Черкаської області, Харківському апеляційному  господарському суді, Харківському апеляційному адміністративному суді, Харківському окружному адміністративному суді, господарському суді Харківської області, Апеляційному суді Харківської області, Апеляційному суді Хмельницької області, Дніпропетровському апеляційному господарському суді, Апеляційному суді Донецької області, Уманському міськрайонному суді, Апеляційному суді Закарпатської області, Придніпровському районному суді міста Черкаси, Чигиринському районному суді Черкаської області,  Придніпровському районному суді міста Черкаси, Соснівському районному суді міста Черкаси, Кам’янському районному суді Черкаської області, Христинівському районному суді Черкаської області, Новоград-Волинському міськрайонному суді, Вінницькому міському суді Вінницької області, Малиновському районному суді міста Одеси, Апеляційному суді Рівненської області, Київському районному суді міста Одеси, Апеляційному суді Дніпропетровської області, Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська, Криворізькому районному суді Дніпропетровської області, Голосіївському районному суді міста Києва, Оболонському районному суді міста Києва.

 Апеляційний суд Київської області повідомив, що тиску підверглися судді у 7 судах з 28 судів округу, а саме, в Білоцерківському міськрайонному суді, Бориспільському районному суді, Васильківському міськрайонному суді, Вишгородському районному суді, Іванківському районному суді, Ірпінському районному суді, Ставищенському районному суді.

 В Білоцерківському міськрайонному суді Київської області стався неприємний інцидент, коли в мережі Інтернет на каналі«YouTube» вийшла програма «Стоп корупція» випуск №37 від 23.04.2016 року, в якій наведено неправдиву інформацію про те, що з головою суду та суддею можна домовитись в рамках кримінального провадження щодо уникнення кримінальної відповідальності, озвучено розмір суми, який нібито необхідний для вирішення даного питання як у Білоцерківському міськрайонному суді, так і в Апеляційному суді Київської області. Судді суду звернулися до Ради суддів України з колективним листом про спростування  вказаної інформації.

 В 2014 році у Бориспільському міськрайонному суді Київської області підчас розгляду матеріалів за клопотанням начальника Бориспільської виправної колонії №119 про роз'яснення процедури виконання вироку Броварського міськрайонного суду Київської області відносно засудженого у зв'язку з прийняттям Верховною Радою України постанови від 24.02.2014 року №4202 «Про звільнення політв'язнів» невідомі особи в балаклавах та військовій формі в кількості близько 50 осіб на чолі з представниками ГО «Захист політичних в'язнів» блокували роботу суду з метою якнайшвидшого звільнення засудженого за умисне вбивство, який відбував покарання в Бориспільської виправної колонії №119. Під час блокування роботи суду лунали погрози щодо спалення приміщення суду в присутності правоохоронців.

Також, у Бориспільському міськрайонному суді Київської області після розгляду клопотання засудженого щодо звільнення останнього від відбування покарання у зв'язку із хворобою та набранням ухвалою суду законної сили, в ЗМІ та заявах Президента України, Прем'єр-міністра України, Міністра юстиції України, а також в.о. Генерального прокурора України і ряду народних депутатів, лунали заклики для скасування судового рішення, висновки щодо його незаконності. При цьому, у той час це рішення ще не було переглянуто судом апеляційної інстанції. Такі заклики на високому рівні, на думку суду, призвели до скасування судового рішення, і, як наслідок, порушення кримінального провадження щодо судді за статтею 375 Кримінального кодексу  України.

В квітні 2015 року суддею Бориспільського міськрайонного суду Київської області було ухвалено вирок по кримінальному провадженні. Того ж дня в засобах масової інформації та Інтернет ресурсах були розміщені повідомлення про винесення судом нібито незаконного рішення, а наступного дня близько 10-11 години на адресу Бориспільського міськрайонного суду від невідомої особи, яка представилися громадянином України шляхом стільникового зв'язку надійшли погрози щодо фізичної розправи за винесення вищевказаного вироку. По даному факту було негайно повідомлено Бориспільський МВ ГУ МВС в Київській області. Слідчо-оперативна група прибувши за викликом отримала відповідні заяви суддів та працівників суду щодо вказаної події.

 В провадженні Васильківського міськрайонного суду Київської області знаходилась цивільна справа за позовною заявою, яка була залишена без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків. Після цього позивач ввірвався до судді в кабінет з звинуваченнями у вчиненні тяжких злочинів, а саме, втратою та підміною його документів, хабарництві, службовому підробленні, у змові з відповідачем по справі, ображав нецензурною лайкою, висловлював публічні погрози з приводу притягнення судді до кримінальної відповідальності. У цьому випадку суддею було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення.

 У Вишгородському районному суді Київської області спостерігалась ситуація, де представники ЗМІ зривали судові засідання та висвітлювали інформацію у вигідному їм світлі, та надавали недостовірну інформацію.

 В самому Апеляційному суді Київської області зафіксовано 2 випадки тиску на суддів, а саме прояв відкритої зневаги до суддів під час проведення судових засідань.

Під час розгляду апеляційної скарги по цивільній справі учасники по справі та громадські активісти перешкоджали здійсненню правосуддя - тиснули на суддю-доповідача, неодноразово зривали судові засідання, не виконували розпорядження головуючого, порушували порядок під час судового засідання, переривали доповідь судді, перешкоджали суддям вийти з залу судового засідання, звинувачували у корупції, шахрайстві, зловживали правом відводу складу суду з надуманих підстав.

Реагуючи на те, що відбувається в залі судових засідань, колегією суддів було вирішено видалити з залу судового засідання учасника процесу, яка систематично порушувала порядок в засіданні та не реагувала на зауваження головуючого. З метою припинення порушення громадського порядку в залі судових засідань судовим розпорядником викликалась поліція за телефоном реагування 112, однак останні по приїзду в суд відмовились врегульовувати ці питання, обґрунтовуючи відсутністю на це повноважень.

Колегія суддів зверталася з листом до Ради суддів України з повідомленням про факти тиску на колегію. Також, з метою запобігання порушенням, здійснювалася он-лайн трансляція судового засідання через офіційний веб-портал «Судова влада України», запрошувалися журналісти «Вектор ньюз», «Право-ТВ», «Відкритий суд».

Ще один факт тиску на суддю апеляційного суду Київської області стався наприкінці 2015 року, коли в «Урядовому кур’єрі» № 233 до винесення рішення у справі про адміністративне правопорушення вийшла замовна стаття під назвою «Естафета знущання, Вибрик феміди? Щоденні справи показують необхідність тотальної люстрації суддів», в якій автор в зухвалій формі звинувачує суддю та намагається вплинути на ухвалення судового рішення. По даному факту судом надіслано лист до Ради суддів України.

 Барський районний суд Вінницької області повідомив, що протягом тривалого часу певні фізичні особи здійснювали морально-психологічний вплив на суддів та проявляли відкриту зневагу до них, порушували правила поведінки громадян в суді. Також подавали безпідставні клопотання та заяви, які не стосувалися справ, що перебували на розгляді, чим затягували процес розгляду справи, а потім писали скарги на дії суддів.

 Луцький міськрайонний суд Волинської області повідомив про надходження листа з погрозами в бік колегії суддів особи яка відбула покарання у вигляді позбавлення волі. Про даних факт повідомлено відповідні органи проте ніяких дій з їх боку не прийнято.

В місцевих судах міста Львова непоодинокими є випадки, коли працівники поліції прибувають до суду на хибні виклики учасників процесу сторін по справі та присутніх в залі суду осіб за повідомлення останніх нібито про вчинення злочинів в приміщенні суду із завідомо неправдивих підстав. Такі факти зафіксовано в Сихівському, Залізничному та Личаківському районних судах міста Львова.

 Про випадки морально-психологічного впливу на суддю  повідомив Сарненський районний суд Рівненської області. Тиск чинився з боку потерпілого та запрошених ним громадських діячів з метою прийняття рішення на користь потерпілої сторони. За цим фактом судом направлено повідомлення до органів внутрішніх справ та Вищої Ради юстиції.

 Схожа ситуація трапилась і в Зарічнеському районному суді Рівненської області, де обвинувачений застосовував різні заходи впливу на суд – заклики до пікетування суду через Інтернет, мітинг біля приміщення суду із закликами про люстрацію суддів та звільнення їх з роботи. З наведеними фактами судді Зарічненського районного суду Рівненської області звернулися до Ради суддів України.

У Роменському міжрайонному суді Сумської області встановлено факт морально-психологічного впливу на суддю та прояв відкритої зневаги під час судового засідання. На адресу судді звучала лайка та погроза вбивством.

 Тиск на суддю Сумського районного суду Сумської області при розгляді адміністративної справи спостерігався зі сторони відповідачів з метою прийняття «правильного рішення». Зокрема, під час проведення засідання двері приймальні судді було заблоковано, а під будівлю було знесено сміттєві баки з написами про люстрацію. Головою суду за цим фактом було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення.

 До господарського суду Дніпропетровської області з липня 2014 року надходили чисельні заяви громадської організації «Союз громадян Криворіжжя» у зв’язку із заінтересованістю по деяким справам. На підтримку своєї точки зору нею організовувалися несанкціоновані збори громадян біля будівлі суду – було зібрано натовп молодих людей в пляжному одязі та темних окулярах біля суду, які розмахували саморобними прапорами, викрикували лозунги про неправомірність дій суддів, прорвалися з автогумою до кабінету голови суду, де склали гуму на стіл та почали обсипати присутніх борошном і вимагати люстрації голови та заступника голови суду.

 Масового характеру набув тиск на суддів місцевих судів Одеської області у вигляді повідомлень про мінування. Також, спостерігалися непоодинокі випадки зневажливого поводження сторін судового процесу, їх представників по відношенню до суддів, грубі порушення порядку під час судового засідання, безпідставні наклепи, виражені у формі висловлювань сторін у судових засіданнях.

Тенденція психологічного впливу росте на суддів, що найбільш чітко виявляється у наступних випадках.

У Київському районному суді міста Одеси зафіксовані випадки зневажливого поводження сторін під час судових засідань, грубі порушення порядку під час судового засідання, безпідставні наклепи, виражені у формі висловлювань сторін в приміщені суду та на особистих сторінках в соціальних мережах. Також зафіксовані випадки, коли сторона з’являлась в судове засідання у супроводі людей, вдягнених у військову форму, що не є сторонами по справі або їх представниками, і які відмовлялися надати документи, підтверджуючи особу.

 У Малиновському районному суді міста Одеси засідання по справі щодо подій 2-го травня, яка має значний суспільний інтерес та завжди викликає неабиякий резонанс у громадськості, супроводжуються мітингами біля будівлі суду, перешкоджанням виходу колегії із зали судових засідань, погрозами в сторону суддів та їх сімей. Такі дії радикально налаштованих осіб заважають роботі суду, що часто приводить до необхідності відкладення розгляду справи.

Крім того, були зафіксовані факти, коли під час прес-конференції за участю представників засобів масової інформації та представників громадських організацій з приводу прийнятого рішення про продовження строків тримання під вартою обвинувачених, лідери громадських організацій з посиланням на те, що судді займають антиукраїнську позицію, почали вимагати від головуючого судді та суддів - членів колегії написання заяв про звільнення за власним бажанням з посади судді.

Неодноразовими були випадки, коли громадські активісти під час проведення резонансних судових засідань приносили під будівлю суду сміттєві баки з написами про люстрацію, а під час проголошення рішення – погрожували суддям фізичною розправою, блокували входи до будівлі суду.

В Конотопському районному суді Сумської області зафіксовано випадок спроби увійти до нарадчої кімнати, де перебував суддя, представниками Конотопського осередку радикальної партії О.В. Ляшка та Сергієнко С.В. та заступника голови Конотопського осередку ВО «Свобода». Після того, як їм повідомили, що це не можливо, зазначені особи погрожували, що у разі ухвалення суддею рішення, яке їх не задовольнить, під будівлею суду відбудеться мітинг. Зазначені особи розмістили в соціальних мережах різні негативні висловлювання на адресу судді та її особисті фотографії. За фактом порушено кримінальне провадження, яке наразі перебуває на розгляді в суді.

Аналогічна ситуація відбувалася і в Ковпаківському районному суді міста Суми, де також було зафіксовано факт спроби проникнення в нарадчу кімнату.

Численними є усні погрози суддям та працівникам судів. Письмові погрози надходили на адресу Луцького міськрайонного суду Волинської області – цей лист було скеровано в Головне управління Національної поліції у Волинській області.

 В Криворізькому районному суді Дніпропетровської області в 2015 році стався факт тиску на суддю за допомогою засобів масової інформації, а саме, на електронну пошту суду надійшов лист від редактора видання «Криминал Кривбасса» з копією примірника видання  №7(165) від 25.03.2015 року, на першій та другій сторінці якого опубліковано статтю під назвою «Эксцесс исполнителя: нагло сфальсифицированное и наспех состряпанное «Ютубно-разбойное дело». Того ж дня друкований номер газети надійшов у продаж у кіоски міста тиражем 2000 примірників.

В 2015 році мав місце випадок морально-психологічного впливу на суддю Покровського районного суду Дніпропетровської області шляхом телефонної погрози раніше неодноразово осудженого громадянина, що перебував у стані алкогольного сп'яніння, стосовно якого розглядалася справа про адміністративне правопорушення. Суддя сприйняла погрозу на свою адресу як втручання в діяльність судді, вчинене у зв'язку з її службовою діяльністю по здійсненню правосуддя та звернулась з відповідною заявою до правоохоронних органів по вказаному факту.

 В квітні 2016 року під час розгляду адміністративної справи у Марганецькому міському суді Дніпропетровської області мав місце випадок впливу на суддю, а саме, суддя сприйняла поведінку вільного слухача, який агресивно реагував на її зауваження та намагався вчинити відносно неї певні дії, як загрозу своєму життю. У зв'язку з цим суддя звернулася до прокуратури про вчинення щодо неї злочину. За вказаним фактом органи досудового розслідування внесли відомості до ЄДРДР.

Випадки прояву неповаги, нанесення образи судді мали місце і в Тернівському районному суді міста Кривого Рогу Дніпропетровської області. Зокрема, притягнуто до адміністративної відповідальності особу за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення, оскільки в 2016 році в кабінеті голови Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області вона вчинила сварку, в ході якої ображала суддю та проявляла неповагу.

 Господарським судом Чернігівської області повідомлено про факти некоректної поведінки представників сторін під час проведення судових засідань.

Про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя при розгляді кримінального провадження повідомив і Пирятинський районний суд Полтавської області. Так в газеті «Пирятинська правда» в квітні 2015 року було опубліковано статтю «Справу пирятинських «тітушок» доведено до суду. Хто буде на лаві підсудних?». За цим фактом суддя звернулася до Ради суддів України.

 

В проваджені Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровськ знаходились цивільні справи за позовом до міського голови, департаменту транспорту та зв'язку Дніпропетровської міської ради, постійної комісії Дніпропетровської міської ради з питань транспорту та екології. Відносно цих справ сесія Дніпропетровської міської ради прийняла рішення про звернення депутатів Дніпропетровської міської ради VII скликання до Вищої ради юстиції України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Генерального прокурора України, Міністра юстиції України, голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. Зазначене звернення стосується виключно справ, до яких Дніпропетровська міська рада не має жодного відношення, і має на меті притягнути суддю до відповідальності за порушення норм процесуального права. При цьому суддя по справах звертає увагу на те, що Дніпропетровська міська рада не є стороною по жодній з наведених справ,  жодних заяв від Дніпропетровської міської ради щодо вступу в ці справи у якості процесуальної сторони, жодної апеляційної скарги на будь-які процесуальні рішення від Дніпропетровської міської ради до Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська не надходило.

На електронну адресу Дніпропетровського апеляційного господарського суду надійшов лист з вкладеними до нього відео, так званої, «народної люстрації» з подальшими погрозами в листі про проведення ще біль жорсткої акції в Дніпропетровському апеляційному господарському суді.

Також Дніпропетровський апеляційний господарський суд зіткнувся з фактом розповсюдженням неправдивої інформації в ЗМІ, яка підривала авторитет та довіру до господарських судів регіону та судової системи в цілому. Дніпропетровському апеляційному господарському суду довелося спростовувати інформацію, опубліковану на Інтернет-сайтах газети «Вести», каналу «112 Україна», та повідомити громадськість, що інформація у вказаних публікаціях, стосовно так званої «люстрації» посадових осіб виконкому Криворізької міської ради біля приміщення Дніпропетровського апеляційного господарського суду не відбувалися, оскільки в даних подіях була задіяна територія Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Необхідно зазначити, що дедалі частіше трапляються випадки необґрунтованої критики та безпідставних нарікань з боку представників ЗМІ, можновладців, активістів різноманітних суспільних організацій, які пропонують звільнити весь суддівський корпус, або деяких суддів, зокрема, посилаючись на непрофесійність та заплямованість репутації суддів. Ситуація, що склалася навколо суддів, недовіра з боку суспільства, яка ґрунтується на висловлюваннях публічних осіб призводить до знецінення суддівської професії та впливає на роботу суддів.

 4. Прояви відкритої зневаги до судді під час проведення судових засідань.

На превеликий жаль в повсякденному житті мають місце ситуації коли  законні норми порушуються народними депутатами, громадськими організаціями та громадянами. Так, протягом 2014-2015 років під час проведення судових засідань у Вінницькому міському суді Вінницької області адвокат неодноразово дозволяв собі висловлювати образи у сторону суддів, проявляв грубу неповагу до суду та спробував вплинути на рішення суду не процесуальними засобами. На підставі зазначеного, колегією суддів Вінницького міського суду Вінницької області було складено та направлено до прокуратури Вінницької області та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області скаргу про притягнення до дисциплінарної відповідальності зазначеного адвоката.

 В 2015 році, під час розгляду справи про адміністративне правопорушення у Могилів-Подільському міськрайонному суді Вінницької області особа, відносно якої розглядався адміністративний матеріал, у досить зухвалій формі погрожував судді «народною люстрацією». Такі дії суддя сприйняв як погрозу та звернувся до Могилів-Подільської міжрайонної прокуратури з проханням внести дані до ЄРДР та розпочати досудове розслідування за вчинення дій передбачених частиною 1 статті 377 Кримінального кодексу України. Проте прокуратурою не встановлено підстав для внесення відомостей до ЄРДР.

 Схожа ситуація знайшла своє відображення в квітні 2016 року в апеляційному суді Донецької області,  де по закінчені судового перегляду справи засуджений став конфліктувати із співробітниками конвойної служби, не виконував їх вимоги покинути лаву підсудних, висловлювався нецензурною лайкою, чим не дав змоги колегії судді почати розгляд наступної справи. На зауваження суддів відреагував погрозами в їх бік. На підставі чого було подано заяву про кримінальне правопорушення до відповідного відділу поліції.

За інформацією Токмацького районного суду Запорізької області в січні 2016 року було порушено порядок під час судового засідання, шляхом спілкування зі свідком та відмови від виконання ухвали про видалення громадянки з залу судового засідання.

За даним фактом, відповідно до вказівки голови суду судовим розпорядником було складено адміністративний протокол за частиною 1 статті185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 В березні 2016року під час розгляду справи у Дружківському міському суді Донецької області «громадські активісти» вчиняли провокативні дії, порушували правила поведінки громадян у суді і громадський порядок, висловлювались нецензурною лайкою, поводились зухвало та образливо по відношенню до суддів та працівників апарату суду. Після даного випадку прийнято рішення про забезпечення громадського порядку у приміщенні суду під час розгляду резонансних справ в приміщенні суду та залі судового засідання залучається батальйон поліції особливого призначення.

 В Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області неодноразово фіксувались факти зневаги до суду під час проведення судових засідань, наприклад, в квітні 2013 року в підготовчому засіданні по цивільній справі позивач відверто погрожував суду акцією протесту з порушенням громадського порядку, відповідною прокуратурою закрито кримінальне провадження по даному факту у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального провадження.

У вересні 2015 року в іншому судовому засіданні представниками Донецької обласної організації «Правий Сектор» висловлювались образи та погрози на адресу судді та членів суддівської родини стосовно їхньої безпеки. По даному факту порушено кримінальне провадження та триває слідство.

Апеляційний суд Івано-Франківської області в своєму листі також зауважує про наявність випадків негативної поведінки в судових засіданнях сторін по справах та їх представників які принижували честь та гідність суддів в словесній формі.

 Дніпропетровський окружний адміністративний суд вказує на наявність фактів прояву неповаги до суду під час проведення судових засідань, які виражаються в порушенні порядку проведення судового засідання, а саме: суперечками між сторонами; агресивною поведінка сторін; висловлюваннями які не стосуються розгляду справи. З метою встановлення порядку в судовому засіданні судді попереджують осіб про адміністративну відповідальність у разі неприпинення проявів неповаги до суду, встановлену статтею 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 В Новотроїцькому районному суді Херсонської області зафіксовано факт нецензурної лайки на адресу суддів та погрози звільнення від заступника голови Херсонської обласної ради, про що направлено звернення з клопотанням до голови Апеляційного суду Херсонської області щодо сприяння та захисту суддів Новотроїцького районного суду Херсонської області.

В багатьох судах встановлені факти, коли до суддів та працівників апаратів судів лунають погрози та нецензурна лайка, однак встановити осіб, які висловлюють таку зневагу до суду у зв’язку з відсутністю охорони в судах та відсутністю обліку осіб, які відвідують приміщення судів, не є можливим.

 Під час розгляду цивільної справи в Каховському міськрайонному суді Херсонської області особа, яка не була учасником процесу, в супереч запереченням сторін по справі вела відео зйомку судового процесу. Суддею були викликані наряд поліції та судовий розпорядник, був складений протокол про адміністративне правопорушення за статтею 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Аналогічні випадки зафіксовані в Ренійському районному суді Одеської області та Ширяївському районному суді Одеської області.

В Каховському міськрайонному суді Херсонської області зафіксовано факт неповаги до суду, шляхом грубого висловлювання підсудним  нецензурної лайки на адресу головуючого судді по справі. Суддею було ухвалено рішення про видалення підсудного із зали суду за прояв неповаги до суду.

Аналогічна ситуація була і в Амур-Нижньодніпровському районному суді міста Дніпропетровська, де позивач образливими та неповажливими висловлюваннями звертався на адресу суду, виявляв відкриту зневагу до судді, за що в порядку статей 91,92 Цивільного процесуального кодексу України був попереджений, а потім видалений із зали суду.

 Юр’ївський районний суд Дніпропетровської області зафіксував 4 факти проявів відкритою зневаги до судді під час судових засідань, по яким було подано заяву судді до відповідних органів про внесення до ЄДРДР відомостей та відкриття кримінального провадження відносно особи, що погрожувала судді, котра в подальшому була засуджена; складено протоколи про адміністративні правопорушення та притягнення до адміністративної відповідальності осіб за фактом неповаги до суд; викликано до суду спецпідрозділ для охорони порядку під час розгляду кримінальних проваджень.

 У судовому засіданні, яке відбулось у червні 2016 року в Саксаганському Районному суді міста Кривий Ріг, під час розгляду скарги на бездіяльність службових осіб Криворізької місцевої прокуратури № 3, яка перебуває в провадженні суду, засуджений здійснив прояв неповаги до суду, бризнувши на головуючого суддю розчином зеленки.

Зазначена особа по відповідальності не притягувалась. Вищезазначений факт прояву неповаги до судді. обговорено на зборах суддів.

 

5. Пошкодження майна судів.

В січні 2016 року в Апеляційному суді Закарпатської області відбувся розгляд апеляційного провадження, по закінченні якого в залі судового засідання зав’язалася сутичка, що переросла в бійку, яку ініціював та спровокував один із народних депутатів України. Внаслідок цього було пошкоджено майно суду орієнтовано на загальну суму 12 000 грн. По даному інциденту було прийнято звернення до голови ДСА України 25.01.2016р. та звернення до голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

 В травні 2016 року охорона суду виявила сліди від куль на вікнах приміщення апеляційного суду Черкаської області. Обстріляними виявились вікна залу судових засідань, у якому постійно відбуваються слухання цивільних справ. Про даний випадок повідомлено поліцію та відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 Кримінального кодексу України. Постраждалих осіб у даному інциденті немає, наразі тривають слідчі дії.

 Слід також зауважити пошкодження майна адміністративної будівлі, в якій знаходиться Одеський апеляційний господарський суд та господарський суд Одеської області, коли під час несанкціонованого пікетування та блокування будівлі було вибито скло з обох частин центральних вхідних скляних дверей.

 За наданою Ленінським районним судом міста Запоріжжя інформацією вночі з 20 лютого на 21 лютого 2016 року невстановлена особа(особи) шляхом злому решітки вікна проникла(ли) до усіх приміщень, звідки таємно викрала(ли) майно. Сума збитків склала 1061,7 грн..

 За інформацією Запорізького районного суду Запорізької області в період з 06 по 08 березня 2015 року з приміщення суду було викрадено 9 камер відеоспостереження, які знаходяться на балансі ТУ ДСА в Запорізькій області. Відомості за цим фактом внесені слідчим до ЄДРДР.

Згодом було встановлено нові камери та захищено металевою решіткою, що була підключена до сигналізації, нагляд за якою здійснює Ленінський міжрайонний відділ Управління поліції охорони.

В травні 2015 року з приміщення Запорізького районного суду Запорізької області була викрадена ще 1 камера відеоспостереження, яка була придбана на кошти працівників Запорізького районного суду Запорізької області.

Відомості за цим фактом також внесені до реєстру.

Неналежне розслідування по даній справі призвело до повторного скоєння більш зухвалої крадіжки камер відеоспостереження, які знаходились під сигналізацією.

Так в період з  28 по 30 листопада 2015 року з суду було викрадено ще 3 камери відеоспостереження, придбані на кошти працівників Запорізького районного суду Запорізької області. В той же період часу з приміщення Запорізького районного суду Запорізької області було вкрадено 8 камер відеоспостереження, які знаходяться на балансі ТУ ДСА України в Запорізькій області.

Таким чином, з приміщення Запорізького районного суду Запорізької області було вкрадено 21 камеру

Крім того, 28 березня 2016 року у приміщенні суду скоєна крадіжка комп’ютеру та принтеру, що перебували на балансі суду.

Дані по вказаному правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім вказаних крадіжок, невідомими особами на протязі останнього року навмисно руйнується паркан навколо приміщення Запорізького районного суду Запорізької області.

Працівники неодноразово за власні кошти відновлювали секції зруйнованого європаркану, але з часом ці секції було знищено. На сьогодні в паркані відсутні більше 30 секцій, що призводить до того, що внутрішній двір суду доступний для проходу будь-яких осіб, що в свою чергу може провокувати злодіїв на здійснення крадіжок.

На сьогодні по всім вищевказаним фактам винні особи не знайдені, до кримінальної відповідальності не притягнуті та матеріальна шкода не відшкодована.

 В Апеляційному суді міста Києва у першому півріччі 2016 року особи, які були присутні у залі судових засідань, під час та по завершенню судового розгляду апеляційних скарг на ухвали слідчих суддів, виражали свої невдоволення результатом розгляду, викрикуючи образливі вислови та пошкоджуючи меблі і техніку суду. Факти таких пошкоджень були зафіксовані у відповідних актах, які складалися працівниками апарату суду.

 Дніпровський районний суд міста Києва повідомив, що під час розгляду клопотання про заміну запобіжного заходу підозрюваному Корбану Геннадію Олеговичу в період 28-30 грудня 2015 року, в залі судових засідань та приміщенні суду пошкоджено майно суду, вартість якого становить 61 861 грн. Відомості про дане кримінальне правопорушення внесені до ЄДРДР.

27 липня 2015 року у Дніпровському районному суді міста Києва було виявлено факт знищення камери відеоспостереження. Вартість шкоди на момент скоєнні крадіжки становила 800 грн. Відомості про дане кримінальне правопорушення внесені до ЄДРДР.

 В Апеляційному суді Одеської області зафіксовано наступні факти неповаги до суду та пошкодження майна. Так в січні 2016 року між присутніми у залі суду виник спір, який перейшов у бійку, в наслідок чого були пошкоджені вхідні двері з зовнішньої сторони. Також зафіксовано факти, коли в сторону колегії суддів лунали нецензурні образливі фрази, на засіданнях були присутні громадяни, які тримали в руках плакати з певними лозунгами, активісти та невідомі в камуфляжній формі. В червні 2016 в залі судового засідання при оголошенні рішення колегія суддів та присутні учасники процесу були заблоковані. На адресу суддів невідомі в балаклавах викрикували нецензурні слова. Крім того невідомими особами в залі судового засідання та в коридорі, де знаходиться зал судового засідання було пошкоджено майно. В подальшому, вказані невідомі особи зібралися біля будівлі, привезли шини, заблокували виїзд з території суду. За фактом цих подій порушено кримінальне провадження.

Голосіївський районний суд міста Києва повідомив про те, що невідомими особами 22 лютого 2014 року здійснено підпал приміщень Голосіївського районного суду міста Києва. Розмір шкоди склав 143 228 грн. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

8 квітня 2016 року невідомими особами здійснено підпал службового кабінету судді Голосіївського районного суду міста Києва, в проваджені якого перебувало кримінальне провадження, що мало суспільний резонанс. Розмір шкоди становив 60 534 грн. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

 6. Зловживання службовим становищем.

Повага до суду є невід’ємною складовою поваги особи до державної влади в цілому та важливою гарантією здійснення своєчасного, об’єктивного, неупередженого правосуддя в Україні.

Останнім часом набули системного та відвертого характеру випадки тиску на суддів, у тому числі з боку окремих представників виконавчої влади та народних депутатів.

Саме ігнорування цих конституційних засад і стало основною причиною тих кризових явищ у правосудді, які наявні сьогодні.

Спостерігається тенденція, коли дії представників виконавчої влади та народних депутатів виходять за межі повноважень, наданих законом, що полягає в намаганнях здійснювати позапроцесуальний контроль за розглядом справ судами та перевірку законності і обґрунтованості судових рішень, формування у суспільства негативного ставлення до суддівського корпусу України та відкритих погроз фізичного насильства.

Така ситуація містить в собі загрозу діяльності суддів по відправленню правосуддя та забезпечення захисту їх життя, а також прав і свобод в сфері службової діяльності, що має наслідком порушення ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу.

Безпрецедентний випадок тиску на суддів зафіксовано в Харківського окружного адміністративного суду та Харківського апеляційного адміністративного суду.

На веб-сайті «Української правди» оприлюднено повідомлення, в якому зазначалось, що на брифінгу, який відбувся 17 грудня 2014 року в місті Києві,  голова антикорупційного комітету Верховної Ради України, депутат фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв розповів, що бійці АТО пропонують розстрілювати саботажників і корупціонерів. При цьому Єгор Соболєв повідомив : «У меня была очень тяжелая беседа с добровольцами одного из батальонов. Они предъявили претензии, на которые было трудно ответить: чего вы ждете? Их позиция: если кто-то саботирует, так давайте мы его расстреляем, потому что от него вреда гораздо больше, чем от любого сепаратиста, который сидит в противоположном окопе». Такі ж повідомлення Єгор Соболєв зазначив у прямому ефірі телеканалу «Перший національний» 19 грудня 2014 року під час виступу в телепрограмі «Шустер LIVE».

Аналізуючи таку інформацію, однозначно вбачається, що йдеться про суддю Харківського окружного адміністративного суду, яка здійснювала правосуддя у справі про визнання протиправним та скасування наказу, поновлення на посаді та стягнення коштів.

Водночас, головою антикорупційного комітету Верховної Ради України зазначено про наступні наміри, зокрема: «Я рассказал, что мы собираемся посетить эту судью и бойцы сказали: приведите ее к нам, мы ее привяжем у минного поля. У нас нет собаки, пусть лает, будет хоть какая-то польза».

За таких обставин виникла загроза посягання на життя і здоров’я судді Харківського окружного адміністративного суду, та можливо до членів її сім’ї, що є вкрай неприпустимим.

Іншим прикладом втручання в діяльність суддів щодо відправлення правосуддя є повідомлення Єгора Соболєва на його сторінці в соціальній мережі щодо анонсування візиту, разом з іншим народним депутатом Семеном Семенченком та бійцями «Донбас» у гості до тієї ж судді Харківського окружного адміністративного суду та Харківського апеляційного адміністративного суду. При цьому Єгор Соболєв зазначив: «Суддя Самойлова постановила щодо люстрованого прокурора Суходубова – «хай працює». Таких огидних випадків на країну лише два. Обидві спроби зупинити Закон України «Про очищення влади» своїми рішеннями треба зупинити. Хто з харківських активістів зможе – приєднуйтесь друзі!На 13:30 їдемо у Харківський апеляційний адміністративний суд. Суддя Шевцова Н.В. матиме шанс вигнати Суходубова законно. Я теж за те, щоб це сталося законно. Інакше як мі пояснимо бійцям «Донбасу» сенс діяти законними методами?»

Такими висловами народний депутат характеризує рішення суду щодо поновлення на посаді, як огидний випадок, який треба зупинити, таким чином намагаючись сформувати думку суспільства щодо незаконності нескасованого рішення, ухваленого суддею, та надає шанс суддям апеляційної інстанції або ухвалити потрібне рішення або усвідомити, що у бійців «Донбас» не буде сенсу діяти законними методами.

В січні 2015 року після оголошення перерви у розгляді цієї справи, в інтерв’ю телеканалу ІСТV Єгор Соболєв попередив «Якщо не буде виграна справа – судді будуть вилітати з вікон».

Аналогічні вислови з погрозою судом Лінча в січні 2015 року опублікував інший народний депутат Семен Семенченко на своїй сторінці в соціальній мережі.

З приводу цих фактів керівництво судів зверталося до Ради Суддів України та до інших правозахисних органів України. Ці питання неодноразово обговорювались суддівським корпусом округу.

Окрім цих фактів, в 2015 році тричі надходили повідомлення про анонімні телефонні дзвінки щодо замінування будівель Харківського окружного адміністративного суду та Харківського апеляційного господарського суду, у зв’язку з чим була паралізована робота зазначених судів, розгляд справ судді були вимушені відкладати на інші дати.

 За інформацією Полтавського окружного адміністративного суду в жовтні 2015 року до Полтавського окружного адміністративного суду надійшли звернення народного депутата України, в якому стверджувалось, що йому відомо про наявність порушень процедур, визначених Законом України «Про очищення влади» та Законом України «Про відновлення довіри до судової влади». При цьому суть таких порушень, за яких обставин коли і ким вони вчинені у зверненні не зазначалось.

На підставі такого твердження та посилання на окремі норми Закону України «Про статус народного депутата України» він просив надати усі наявні статистичні данні щодо справ, які розподілені та розглянуті за 2013-2015 роки, інформацію про всі справи, розглянуті суддею щодо осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року по 08 квітня 2015 року, а також копії матеріалів відповідних справ,інформацію щодо результатів проведення заходів, передбачених Законом України «Про очищення влади», «Про відновлення довіри до судової влади», письмові пояснення самого судді щодо кожної окремої справи вищевказаної категорії, пояснення судді щодо застосованих до нього заходів, передбачених Законами Україні «Про очищення влади», «Про відновлення довіри до судової влади», та які аргументи посприяли, що суддя досі працює, надати копії усіх документів особової справи даного судді, копії декларацій про доходи за 2013-2014 роки.

Щодо усіх суддів Полтавського окружного адміністративного суду просив надати: вичерпну інформацію щодо усіх розглянутих справ, пов’язаних з масовими акціями протесту в період з 21 листопада 2013 року по 08 квітня 2015 року, копії всіх документів особових справ суддів, що розглядали вищевказані справи, а також копії декларацій про доходи за 2013-2014 роки.

Це звернення стало предметом обговорення на зборах суддів Полтавського окружного адміністративного суду.

Збори суддів розцінили дії народного депутата, як такі, що не в повній мірі відповідають принципам правової держави, порушують окремі положення Конституції, Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції зі змінами, що внесені Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд», а також європейським стандартам забезпечення незалежності судової влади та справедливого судівництва. Результатом цього обговорення стало схвалення проекту звернення до Ради суддів України.

31 грудня 2015 року до Полтавського окружного адміністративного суду надійшов лист від Ради суддів України щодо звернення до Генеральної прокуратури України з проханням невідкладно провести перевірку фактів викладених у зверненні голови Полтавського окружного адміністративного суду.

Станом на 11 липня 2016 року інформація щодо розгляду вищезазначеного звернення до суду не надходила.

 Про факти перевищення повноважень працівниками органів прокуратури повідомив Печерський районний суд міста Києва. На сьогодні окремі посадові особи правоохоронних органів і органів прокуратури використовують свої повноваження не з метою та у спосіб, передбачений Конституцією і законами України, а з метою не процесуального впливу на суддів, формування у суспільства негативного ставлення до суддівського корпусу, у тому числі, шляхом кримінального переслідування суддів та, відповідно, створення уявлення в суспільстві належного виконання такими посадовими особами своїх обов’язків.

Так, під час перебування судді в нарадчій кімнаті з розгляду кримінальної справи, слідчі прокуратури, без визначених на то законом повноважень для проведення відповідної процесуальної дії, намагалися у непроцесуальний спосіб вручити судді повідомлення про підозру.

Слідчим прокуратури міста Києва, яким здійснюється досудове розслідування кримінального провадження відносно судді висунуто пряму погрозу судді щодо необхідності негайного підписання нею протоколів про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження та зазначення про відсутність будь-яких клопотань з її боку, при цьому зазначено, що у разі відмови, до судді будуть застосовані засоби примусу.

Під час попереднього розгляду кримінального провадження, невідомі особи проникли до подвір’я та приміщення Печерського районного суду міста Києва і без будь-яких перешкод з боку представників правоохоронних органів, викрикували погрози головуючому судді та суддям колегії, у разі неналежного судового розгляду, який на їхню думку, полягав у продовженні тримання підозрюваного під вартою та якомога швидкому постановлені відносно нього обвинувального вироку, погрожували розправою над колективом суддів та підпалом приміщення суду.

Аналогічні випадки мали місце під час розгляду інших кримінальних справ, в яких особи обвинувачувались в тяжких та особливо тяжких злочинах. При цьому, громадяни, які представлялись активістами громадськості, у зазначених випадках навпаки вимагали негайного звільнення таких обвинувачених з-під варти, при цьому погрожуючи головуючому у справі судді наявною у них зброєю.

Також, набули системного характеру випадки, коли окремі представники прокуратури вважають належним повідомлення через засоби масової інформації негативної інформації щодо суддів і таким чином фактично підривають авторитет судової влади.

 Під час розгляду слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва провадження за клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в залі суду та по всьому приміщенню суду, крім учасників судового розгляду була присутня значна кількість невідомих людей (близько 120 осіб), які не були учасниками судового розгляду. Серед означених осіб була присутня низка народних депутатів України. Зазначені особи, як наслідок невдоволення результатом розгляду клопотання, погрожували життю та здоров’ю слідчого судді, яка здійснювала розгляд справи, а також погрожували всьому колективу суддів в цілому.

Дії зазначених осіб не обмежувалися лише висловлюваннями погроз на адресу суддів, приміщення Печерського районного суду міста Києва було заблоковано та мало місце фізичне протистояння. В результаті цих дій особа, стосовно якої розглядалось внесене клопотання, була заблокована в залі судового засідання. Особи, що заблокували приміщення суду фізично перешкоджали конвоювання затриманого до Київського СІЗО УДПТС в місті Києві та Київській області.

Окрім цього, вказані особи вимагали звільнити затриманого з-під варти приміщення суду, при цьому погрожували розправою над колективом суддів та підпалом приміщення суду, виносили майно суду на проїжджу частину вул. Хрещатик, здійснювали наругу над державним прапором України, який також винесли з приміщення зали судових засідань, нецензурно висловлювались на адресу суддів Печерського районного суду та всіх представників судової гілки влади в цілому.

Перешкоджання функціонуванню суду невідомими особами тривало з 01 липня 2016 року до кінця доби 02 липня 2016 року та супроводжувалось описаними вище діями вказаних осіб, незважаючи на присутність працівників національної поліції, які знаходились в приміщенні суду.

12 жовтня 2015 року адвокат та група людей дестабілізували роботу Голосіївського районного суду міста Києва, увірвавшись у приміщення приймальні голови суду із звинуваченнями щодо незаконного втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду, а також щодо незаконності роботи слідчих суддів по розгляду клопотань органів досудового розслідування у конкретному кримінальному провадженні. У подальшому, з метою схилення суддів Голосіївського районного суду міста Києва до постановлених судових рішень на користь вищевказаних осіб, адвокат разом з групою людей ходили по кабінетах суддів, стукали у двері та викрикували погрози у їх бік. Такі дії унеможливлювали проведення судових засідань, оскільки судді були позбавлені можливості вийти зі своїх робочих кабінетів.

 В квітні 2015 року на одне із судових засідання до Вінницького міського суду Вінницької області прибув народний депутат України Мосійчук І.В. Після залишення без розгляду чергового клопотання адвоката про відвід судді з явним зловживанням процесуальними правами з ціллю затягування судового процесу народний депутат Мосійчук І.В. грубо порушив дисципліну в судовому засіданні та в подальшому зірвав його проведення, порушуючи етику народного депутата України, правила поведінки в судовому засіданні та зловживаючи своїми правами розпочав лайку по відношенню до головуючого судді. У розмові з суддею виражав зневагу до неї, використовуючи ненормативну лексику та звернення на «ти». Після оголошення суддею перерви в судовому засідання Мосійчук І.В. не випускав її із залу судових засідань. Дії депутата зафіксовані на відео працівниками ЗМІ.

За результатами вчинених дій, головою Вінницького міського суду Вінницької області та головуючим по справі було сформовано відповідні звернення до голови Верховної Ради України, голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, Генерального прокурора України, прокурора Вінницької області та правоохоронних органів. Проте, станом на 08 липня 2016 року кримінальне провадження по даним фактам не відкрито.

 Окремої уваги заслуговує факт того, що в травні 2016року в робочому кабінеті голови Красноармійського міського суду Донецької області були виявлені встановлені спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. За даним фактом відповідно до листа Управління Служби безпеки України в Донецькій області на підставі листа голови суду про вчинення кримінального правопорушення внесені відомості до ЄРДР за ознаками кримінального передбаченого частини 1 статті 359 Кримінального кодексу України.

 

В Тиврівському районному суді Вінницької області зафіксований факт втручання в дії судді збоку начальника відділу УБОЗ УМВС у Вінницькій області Мартинюка О.В., який на даний час працює старшим оперуповноваженим Управління захисту економіки у Вінницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, який, щоб добитися неправосудного рішення, використовує своє службове становище. Він приходив в судові засідання, не тільки на розгляд протоколу, який склав він, а й на розгляд протоколів складених його заступником, разом з двома - трьома працівниками УБОЗу, дзвонив на мобільний телефон судді, присилав запити на надання документів посилаючись на здійснення заходів боротьби з організованою злочинністю та протидією корупції, намагався перейняти обов’язок прокурора та намагався вплинути на суд для винесення неправосудних рішень.

Також з ціллю залякування судді використовуючи службове становище збирав дані на суддю та помічників суддів, погрожуючи складанням протоколу про вчинення корупційних дій.

Аналогічна ситуація за участі Мартинюка О.В. мала місце в апеляційному суді Вінницької області, що призвело до самовідводу судді. Про його тиск на суддів повідомлено Раду суддів України та Генеральну прокуратуру України.

В березні 2016 року під час розгляду справи в Апеляційному суді Донецької області присутніми у судовому засіданні громадянами під прапорами «Правого Сектору», а також громадянами у камуфляжній формі вчинявся тиск на колегію суддів для прийняття неправосудного рішення, двоє суддів з колегії суддів були заблоковані у залі судових засідань та фактично стали заручниками. В цей час в залі був присутній народний депутат України Маркевич Я.В.

По даному факту подано заяву про кримінальне правопорушення до відповідного відділу поліції, яка внесена до ЄДРДР, та надіслано листа, яким повідомлено Голову Адміністрації Президенти, Голову Ради суддів України, Голову Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Голову Державної судової адміністрації України про вчинення тиску на колегію суддів.

Господарський суд Одеської області повідомив про факт візиту народного депутату України до судді поза судовим процесом, у ході якого він критично висловлювався про тривалість розгляду конкретної справи та, на його думку, однобічне ставлення судді до цієї справи. В результаті цього суддя заявила самовідвід.

 Про факти морального тиску на суддів з боку органів слідства та прокуратури повідомив Зарічний районний суд міста Суми.

 У Валківському районному суді Харківської області зафіксовані спроби створення важкої психологічної обстановки навколо процесу з боку зацікавленої сторони у справі шляхом тиску на суддю. А саме, депутат місцевого рівня Яременко М.М. в період розгляду справи суддею висловлювався негативно щодо усіх суддів та необхідності їх зміни на нових в присутності громадян.

 Значно почастішали випадки проявів відвертої зневаги до суддів під час проведення судових засідань та спроб тиску на суддів шляхом залучення засобів масової інформації, громадських організацій, учасників збройних формувань.

Невідомі особи, які називають себе журналістами та представниками різних громадських організацій, відмовляючись від пред'явлення документів, що посвідчує  особу, частіше за все одягнені в камуфляжну форму, знаходяться в залах судових засідань при розгляді справ. При цьому, під час судових засідань відкрито висловлюють свою неповагу та недовіру до судової влади, що супроводжується криками «Ганьба», ображають склад суду, кидають репліки та коментарі, чим зривають судові засідання.

Все це фіксується ними одночасно декількома фото і відео засобами з подальшим розміщенням упереджених матеріалів в мережі Інтернет та ганебних статей в місцевих газетах, які порочать честь і гідність як суддів, так і суду в цілому.