flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

23 – 24 вересня 2016 року в Одеському апеляційному господарському суді проходив круглий стіл «Міжнародно - національні механізми захисту прав людини»

26 вересня 2016, 13:11

23 вересня 2016 року, в Одесі в приміщенні конференц-залу Одеського апеляційного господарського суду відбулося відкриття  круглого столу «Міжнародно-національні механізми захисту прав людини».

Організаторами проведення даного заходу виступили Національна школа суддів України та Організація безпеки та співробітництва в Європі за підтримки Одеського апеляційного господарського суду.

Визначально, що участь у заході разом із очільниками установ-організаторів заходу, українськими професійними суддями і правниками взяли участь  судді Європейського суду з прав людини, які поділилися останніми надбаннями європейської судово-правної традиції у сфері гарантування і захисту прав людини.

Також у круглому столі взяли участь голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, в.о. голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович. Обговорювали наступні теми:

Вплив конституційної реформи на національно-правові механізми захисту прав людини:

- вплив конституційної реформи на зміцнення незалежності судді;

- інститут конституційної скарги як інструмент захисту прав людини;

- конституційне розвиток права на суд присяжних в Україні;

- принципи територіальності і спеціалізації в побудові судової системи в аспекті конституційних змін;

 Міжнародні стандарти права на справедливий суд:

- конституційні зміни в системі правосуддя як гарантії права на справедливий суд;

- європейські гарантії суддівської незалежності;

- право на справедливий суд;

- роль і завдання адміністративної юстиції в захисті прав і свобод людини в Україні;

Захист прав людини в кримінальному провадженні:  

- обов'язок ефективного розслідування в практиці Європейського суду з прав людини;

 - порушення ст. 5 Європейського суду з прав людини -  що можна зробити, щоб уникнути цього?

- проблемні питання, що виникають при застосуванні ст.5 Конвенції при обранні запобіжного заходу;

- право на допомогу захисника в кримінальному провадженні;

- застосування рішень Європейського суду з прав людини в національній практиці;

Застосування рішень Європейського суду з прав людини в національній практиці:

- конфіскація злочинних активів - питання в рамках права на справедливий судовий розгляд і майно;

- взаємодія судів у виконанні положень Європейського суду з прав людини;

- застосування суддями практики Європейського суду з прав людини при обґрунтуванні судових рішень в цивільному судочинстві;

- застосування суддями практики Європейського суду з прав людини при обґрунтуванні судових рішень у кримінальному провадженні.

             Зі вступним словом звернулась голова Одеського апеляційного суду Наталія Морщагіна. Вона подякувала всім учасникам заходу та побажала плідної роботи. За її словами, сьогодні унікальний день, тому що вперше в історії України в Одесі будуть брати участь дев'ять суддів Європейського суду з прав людини які розглядають справи проти країн України та Росії.

            Зі вступним словом виступив Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України. Він подякував за запрошення взяти участь у такому заході, а також зазначив, що «це безпрецедентний випадок, коли в такого роду заході беруть участь цілих дев'ять суддів Європейського суду з прав людини».

            Він наголосив, що застосування практики Європейського суду з прав людини в українській судовій практиці є нагальним питанням, тому обговорення міжнародно-правових та національних механізмів захисту прав людини на даний момент дуже актуально.

Першим виступив посол, координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба. Він зазначив, що для нього символічно брати участь в такому заході саме в г. Одесса, оскільки колись він тут жив. У своєму виступі він акцентував увагу на тому, що проект ОБСЄ спільно з Національною школою суддів ведуть два проекти: один - з розробки стандартизованого тестування для суддів, другий - з розробки концепції юридичної освіти. За його словами, головною метою для учасників та суддів з Європи саме в тому, що вони можуть ділитися своїм досвідом.

Заступник  голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович також привітав усіх учасників, побажав плідної роботи і наголосив, що «зараз в суспільства сформувалося негативне думку про судову систему, але ми доведемо, що не такі - ми краще».

Валентина Симоненко докладніше зупинилася на змінах до Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів». У цьому контексті Валентина Симоненка більш детально розповіла про Вищу раду правосуддя, а також про функції, які до неї віднесені законом і Конституцією.

Суддя Конституційного Суду України Станіслав Шевчук виступив по тематиці: «Інститут конституційної скарги як інструмент захисту прав людини» . У своєму виступі він більш детально зупинився на інституті конституційної скарги.

«Ідея конституційної скарги полягає в тому, що людина може протистояти державі. Людина є носієм прав. На першому місці - його права, а не закони», - заявив Станіслав Шевчук.

«Конституційний Суд повинен захищати права людини. Нагальним питанням в Україні залишається неконституційність законів. Нам необхідно узгодити практику Конституційного Суду України та Європейського суду з прав людини», - зазначив Станіслав Шевчук.

З питанням «Конституційне розвиток права на суд присяжних» виступила заступник керівника міжнародного проекту Наталія Петрова.

Вона подякувала за запрошення взяти участь у даному заході, а також окрему подяку висловила іноземним донорам, які допомогли в його реалізації. Свою доповідь вона почала зі слів: «Судова реформа на старті». Тому, за її словами, потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб проаналізувати всі ризики, які існують. Наталія Петрова більш детально зупинилася на змінах до Конституції і закон про судоустрій в контексті питань, які стосуються суду присяжних.

Віктор Городовенко, голова Апеляційного суду Запорізької області, представник України в Консультативну раду європейських суддів виступив з доповіддю: «Принципи територіальності і спеціалізації в побудові судової системи в аспекті конституційних змін».

«Територіальність і спеціалізація - принципи побудова судоустрою», - зазначив Віктор Городовенко.

За його словами, засади організації судової системи будуються на наступних принципах:

принцип територіальності;

- принцип спеціалізації;

принцип інстанційності.

До виступу запрошено Ганну Юдківську, суддю Європейського суду з прав людини, віце-президента V секції Європейського суду з прав людини з питанням «Європейські гарантії суддівської незалежності». Вона зазначила, що справи, які стосуються суддів, в тому числі щодо залучення їх до відповідальності, в Європейському суді з прав людини розглядаються невідкладно. «Такі справи потрапляють в категорію пріоритетних, тому що це стосується незалежності суддів. Без незалежного суду справедливе правосуддя неможливо», - зазначила Ганна Юдківська. Далі вона наводила приклади справ, які розглядалися Європейським судом з прав людини в даному контексті.

Пол Лемменс (Бельгія), суддя Європейського суду з прав людини, виступив з питанням «Право на справедливий суд». Він зазначив, що Україна зараз стоїть на шляху реформ і проведення якісної судової реформи дуже важливо для вашої країни. «Я приємно здивований тим, що про українську судову систему заговорили на міжнародному рівні. Наприклад, я недавно отримав запрошення на міжнародну конференцію, яка пройде в Брюсселі, щодо проведення Україною судової реформи », - зазначив Пол Лемменс.

«Адміністративні суди - це надбання народу. Всі судді системи адміністративних судів намагаються захистити людину від свавілля суб'єктів владних повноважень. Однак, зізнаюся, що нам це дається з певними труднощами», - зазначив Михайло Смокович.

Ішіл Каракаш (Туреччина), суддя Європейського суду з прав людини, віце - президент Європейського суду з прав людини з питанням «Зобов'язання ефективного розслідування в практиці Європейського суду з прав людини».

            Вона зазначила, що вперше має можливість побувати в Україні і дуже рада такій можливості. У контексті свого виступу вона позначила, що питання зобов'язання ефективного розслідування є дуже актуальним. Таке зобов'язання покладено на державу. Далі вона наводила приклади з практики Європейського суду з прав людини, коли держава зобов'язана була провести ефективне розслідування, але не належним чином це зробило. Вона зазначила, що якщо держава це робить не належним чином, то це порушення Конвенції.                                       

            З питанням «Порушення ст. 5 Європейського суду з прав людини - що можна зробити, щоб цього уникнути? »Виступив суддя Європейського суду з прав людини, президент V секції Європейського суду з прав людини Ангеліка Нуссберг (Німеччина). Вона зазначила, що вперше в місті Одеса та дуже рада, що суддів Європейського суду з прав людини так тепло тут приймають. За її словами, для неї дуже важливо поспілкуватися з українськими суддями, оскільки в Європейському суді з прав людини багато справ проти України і саме V секція Європейського суду з прав людини їх розглядає.

«Свобода - дуже велика цінність , і судді повинні бути на сторожі цієї цінності » , - сказала Ангеліка Нуссберг.

            Тетяна Фулей, начальник відділу науково - методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів виступила з питанням «Проблемні питання, які виникають по ст. 5 Конвенції при виборі запобіжного заходу».

«Дуже пильна увага у суддів Європейського суду з прав людини викликають такі запобіжні заходи, як тримання людини під вартою і затримання», - зазначила Тетяна Фулей.

Карло Ранзоні(Ліхтенштейн  виступив з доповіддю: « Право на допомогу захисника в кримінальному провадженні ». « Я пройшов усі щаблі судової кар'єри від судді суду першої інстанції до Європейського суду з прав людини», - зазначив суддя. Він розповів про нюанси участі адвоката в судовому процесі в Ліхтенштейні. «Коли людина у нас отримує право на адвоката? Коли йому повідомляють, що він підозрюється у злочині», - зазначив він.

«У мене зараз єдине бажання - щоб на цьому заході були присутні як можна більше українських суддів; щоб вони змогли послухати та поспілкуватися з суддями Європейського суду з прав людини», - заявила член Вищої ради юстиції Алла Олійник.

Мартінс Мітс(Латвія), суддя Європейського суду з прав людини виступив з доповіддю на тему: «Застосування Європейської конвенції з прав людини у постсоціалістичних країнах : труднощі і переваги».

Пауліна Коскело(Фінляндія) суддя Європейського суду з прав людини виступила з доповіддю на тему: «Застосування Європейської конвенції з прав людини та практика Європейського суду з прав людини в національних судах – виклики та можливості».

        Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав люди, Іван Ліщина проаналізував застосування рішень Європейського суду з прав людини в практиці українських судів.

Наталія Ступницька, національний менеджер програми Верховенства права та права людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні виступила з доповіддю на тему: «Огляд перших результатів моніторингу судових рішень щодо застосування практики Європейського суду з прав людини».

Йонко Грозєв(Болгарія) доповів про : «Конфіскацію злочинних активів – питання в рамках права на справделивий судовий розгляд і майно».

Про взаємодію судів у виконанні положень Європейської конвенції з прав людини розповів Ханлар Хаджиєв(Азейбайджан).

Ганна Фазікош, суддя Апеляційного суду Закарпатської області доповіла про: «Застосування суддями практики Європейського суду з прав людини при обґрунтування судових рішень у цивільному судочинстві».

Надія Стефанів, суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області розказала про: «Застосування суддями практики Європейського суду з прав людини при обґрунтування судових рішень у кримінальному судочинстві».

Про право доступу до інформації за статтею 10 Європейської конвенції з прав людини та про обов’язок держави забезпечувати надання інформації доповіла представник Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини, начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, експерт ОБСЄ - Ірина Кушнір.

Галина Юровська, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ доповіла про: «Застосування Європейської конвенції з прав людини та практику Європейського суду при розгляді цивільних справ».

Професор кафедри фінансового права юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка – Данило Гетьманцев доповів про: «Застосування Європейської конвенції з прав людини та практику Європейського суду при розгляді податкових спорів адміністративними судами».

Ці два дні були дуже продуктивними та насиченими. Між учасниками постійно тривали жваві дискусії, навіть у період перерви.

Учасники круглого столу високо оцінили проведений захід та висловили надію на проведення подальшої роботи та співпраці.