flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському апеляційному господарському суді відбувся круглий стіл на тему : «Роль суддів у забезпеченні справедливого правосуддя розгляду упродовж розумного строку»

24 червня 2016, 11:52

             23 червня 2016 року на базі Одеського апеляційного господарського суду пройшов круглий стіл стіл на тему : ″Роль суддів у забезпеченні справедливого правосуддя розгляду упродовж розумного строку″.

               Захід організовано Проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

              Метою заходу стало інформування учасників щодо проблеми надмірної тривалості судового провадження в Україні і, відповідно, подання великої кількості заяв з цього питання до Європейського суду з прав людини у справах щодо України, обговорення рекомендацій, зазначених у Висновку № 6 Консультативної ради європейських суддів «Про справедливий суд у розумні строки та роль судді в судових процесах з урахуванням альтернативних засобів вирішення спорів», аналіз практичних проблем, що призводять до надмірної тривалості судового провадження.

             Було запрошено представників Верховного Суду України, Міністерства юстиції України, Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, міжнародних та національних експертів Ради Європи,  суддів Одеської області, науковців та адвокатів.

            До обговорення були представлені такі теми:

-          Можливі шляхи вирішення проблеми надмірної тривалості судового провадження в Україні;

-          Роль суддів у забезпеченні справедливого судового розгляду упродовж розумного строку.

З вітальним словом звернулися організатори заходу Голова відділу реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва, Генеральний директор з прав людини та верховенства права Ліліт Данагян та Голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна.

Начальник відділу представництва держави у кримінальних справах Секретаріату Урядового уповноваженного у справах Європейського суду з прав людини Єлизавета Дзигора доповіла про надмірну тривалість провадження в Україні в контексті практики Європейського суду з прав людини.

Суддя Верховного Суду України Іван Шицький наголосив на практичних проблемах, які призводять до надмірної тривалості провадження в Україні.

Про  забезпечення принципу розумної тривалості розгляду справи судом в контексті судової реформи розказала Ольга Балагур, Головний спеціаліст відділу з питань судоустрою та цивільної юстиції Управління з питань правосуддя Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України.

Про Європейські стандарти  та роль суддів у забезпеченні судового розгляду упродовж розумного строку розказала професор, доктор Лорена Бахмаєр Вінтер, Школа права Мадридського університету Комплутенсе, Кафедра цивільного і кримінального процесуального права.

Багато запитань до європейських гостів надійшло від голів судів Одеської області.

            Теми виявилися дуже актуальними та визвали жваву дискусію між присутніми.

Олександр Байдерін, адвокат, радник Регіонального фонду підтримки підприємства в Одеській області, член ради відділення Асоціації правників України в Одеській області доповів про поведінку суду та учасників провадження як взаємопов’язаних критеріях розумності строку розгляду справи.

          С заключним словом виступили Ліліт Данегян та Наталія Морщагіна, які висловили думку, щодо плідної співпраці та підтримки в реалізації судової реформи в Україні.