flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі відбувся семінар «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КОРПОРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ. НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА»

02 листопада 2017, 17:21

В Одесі відбувся семінар «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ КОРПОРАТИВНОГО ПРАВА УКРАЇНИ. НОВЕЛИ ЗАКОНОДАВСТВА»


Ініціаторами обговорення існуючих проблем корпоративного права України та новел законодавства та організаторами заходу є Комітет АПУ з корпоративного права та фондового ринку спільно з регіональним відділенням АПУ (Ukrainian Bar Association) в Одеській області, Центром комерційного права, Одеським апеляційним господарським судом та Рада Адвокатів Одеської Області.

Цей семінар має високе практичне і теоретичне значення та стосується актуальних питань корпоративного права та новел законодавства в сфері корпоративних відносин і Одеський апеляційний господарський суд вже традиційно став майданчиком для відкритого діалогу суддів, адвокатів, науковців та експертів у сфері господарського права та процесу. 
Голова Одеського апеляційного господарського суду Наталья Богацкаявідзначила, що дуже символічним є проведення заходу саме в Одесі, де корпоративне право брало свій початок, та вже більше 200 років, з моменту створення першого Одеського комерційного суду, не втрачає своєї актуальності. 

 

Спікерами заходу виступили Член Вищої ради правосуддя -Олексій Маловацький, Головний експерт із правознавства Центру комерційного права - Юрій Попов, суддя-спікер, секретар першої судової палати Одеського апеляційного господарського суду - Марина Мишкіна, заступник голови Комітету АПУ з корпоративного права та фондового ринку, партнер CMS Reich-Rohrwig Hainz - Марія Орлик /Maria Orlyk/, заступник голови Комітету АПУ з корпоративного права та фондового ринку, партнер АО Arzinger - Анна Зоря та Голова Комітету господарського права та процесу Ради адвокатів Одеської області, член Ради відділення АПУ в Одеській області, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії «CLS» - Олександр Байдерін.

 

Під час семінару були обговорені новели корпоративного законодавства та висвітлені пропозиції щодо вдосконалення регулювання діяльності товариств з обмеженою відповідальністю (Проект Закону №4666), у тому числі стосовно:
• Обмеження кількості учасників ТОВ.
• Виключення учасника. Сучасне регулювання та пропозиції законопроекту.
• Корпоративні договори.
• Внесення вкладу у негрошовій формі.
• Debt-to-equity swap.
• Збільшення та зменшення статутного капіталу.
• Вступ до ТОВ.
• Оборот часток: відчуження частки, переважне право, вихід і розрахунки, спадкування частки, звернення стягнення на частку.
• Заочне голосування vs. опитування.

 

Семінар було поділено на два блоки: актуальні проблеми та новели корпоративного права України, а також новели корпоративного законодавства щодо вдосконалення регулювання товариств з обмеженою відповідальністю.
Нагадаємо, що у травні 2016 року до Верховної ради України був внесений законопроект №4666 про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Цей документ є дуже важливим для юридичної спільноти. Законопроект був досконало обговорений Центром комерційного права, юридичною спільнотою, керівництвом українських та іноземних компаній. Юридичною спільнотою було ініційовано та проведено декілька опитувань щодо реального ставлення суспільства до регулювання корпоративних відносин. За результатами, нажаль, лише 14% респондентів оцінили корпоративне законодавство на 4 з 5 можливих балів. Всі інші – ще нижче. Це говорить про існування багатьох проблем з боку правозастосування норм діючого законодавства в сфері корпоративного права. 
За результатом семінару, учасники провели активну дискусію стосовно даних питань, поділилися власним досвідом і міркуваннями про те, чого саме очікувати компаніям у зв’язку зі змінами до закону про акціонерні товариства та висловили єдину думку про необхідність удосконалення законодавчої бази з питань комерційного права.