flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сьогодні ми раді були вітати наших колег із Молдови!

15 вересня 2017, 11:00

Делегація перших осіб Вищої ради магістратури та Міністерства юстиції Молдови завітали до Одеси з робочим візитом для ознайомлення з досвідом судів Одеського регіону по впровадженню програми «Електронний суд».

Вітаючи колег, голова суду та Асоціації суддів господарських судів України Наталія Богацька підкреслила важливість таких візитів та вагоме значення обміну досвідом по реалізації новацій в судочинстві, адже досвід Молдови став своєрідним взірцем для судів Одеського регіону та слугував підґрунтям для впровадження електронного судочинства в судах України.

 

Наталія зазначила, що «Електронний суд» як пілотний проект функціонує поки що лише в 8 судах України, з яких 4 суди є судами саме Одеського регіону. У господарській юрисдикції перші в даному напрямку це - Одеський апеляційний господарський суд та Господарський суд Одеської області.

Напередодні візиту делегати ознайомилися з напрацюваннями у даному напрямку Апеляційного суду Одеської області та Київського районного суду міста Одеси, які фактично одні з перших в Україні почали запроваджувати електронну форму судочинства в судах загальної юрисдикції.

Оскільки процесуальне законодавство з розгляду цивільних та господарських спорів має свої відмінності, гостям було цікаво дізнатися про перспективи електронного судочинства при розгляді комерційних спорів.

Наразі Україна, як і Молдова, стоїть на шляху удосконалення судочинства та приведення роботи судів до міжнародних стандартів, з використанням останніх цифрових та інформаційних технологій, а «Електронний суд» має основним завданням забезпечити швидкий і зручний доступ громадян до правосуддя і обміну процесуальними документами між судом та учасниками судового процесу із застосуванням електронного цифрового підпису, з метою забезпечення якісного, швидкого, справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.

Український досвід переймали Голова Вищої ради магістратури Молдови Віктор Міку, член Вищої ради магістратури Дорел Мустеата, представники Агенції з судового адміністрування Міністерства юстиції Молдови Діана Прокоп та Вікторія Паланчук, а також представники Центру спеціальних комунікацій Александру Месінеану та IT-компанії «Софт Техніка» Євген Лупусор. Представник апеляційної інстанції - в.о. голови Апеляційного суду Одеської області Олександр Джулай також разом з делегацією відвідав Одеський апеляційний господарський суд. Супроводжував гостей начальник ТУ ДСА в Одеській області Володимир Куценко, який активно підтримує втілення інформаційних технологій в судовий процес, як ключовий інструмент для поліпшення доступу до правосуддя, підвищення ефективності судів та управління судовими справами.

Впровадження новітніх технологій у сучасне судочинство стало можливим завдяки проекту USAID «Нове правосуддя», який на зустрічі представляли директор проекту Крістіна Малай, експерт Міхай Гросу та головний спеціаліст Сергій Сученко.

Колегам була проведена оглядова екскурсія по суду, показані зали судових засідань. Делегати мали можливість ознайомитись з порядком роботи та історією адміністративної будівлі суду, у якій розташовані місцевий та апеляційний суди господарської юрисдикції Одеського регіону.

Учасники даного обговорення поставили за мету максимально доступно та просто навчити юристів працювати з підсистемою, вдосконалювати роботу системи і налагоджувати міжнародну співпрацю у напрямку інформаційних технологій.

Нагадаємо, що основна мета електронного судочинства полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами, а тому є важливим етапом для судової системи України!