flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському апеляційному господарському суді відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція

22 травня 2017, 10:45

     19 травня 2017 року на базі Одеського апеляційного господарського суду Асоціацією суддів господарських судів проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію на тему: «Основні новели проекту Господарського процесуального кодексу України та перспективи їх застосування в судовій практиці».
Вітальним словом відкрила конференцію голова асоціації - Наталья Морщагина. Вона привітала усіх учасників із відкриттям заходу та висловила сподівання на те, що за результатами плідної роботи буде досягнена основна ціль даної конференції – виділити сильні сторони нового кодексу та окреслити коло можливих труднощів при його практичному застосуванні.


      Вона зазначила, про те, що новий процесуальний кодекс, фактично по своїй суті регламентує новий порядок процесу, і це пов’язано із тим, що розробники законопроекту мали на меті уніфікувати між собою усі процесуальні кодекси, а отже до господарського процесу імплементовані елементи цивільного та адміністративного судочинства.
      З вітальним словом виступили також секретар пленуму, суддя Вищого господарського суду України Рогач Лариса та секретар другої судової палати Дроботова Тетяна, які ще раз зауважили на необхідності детального вивчення аналізу нового кодексу, з метою усунення всіх неточностей та колізій ще до того моменту, поки він набере законної сили.
      Варто зазначити, що захід відбувся за підтримки Ради адвокатів Одеської області, Громадської організації «Всеукраїнський центр економічного права», Європейської Бізнес Асоціації, Спілки Українських Підприємців.
Серед учасників конференції були провідні фахівці наукових шкіл господарського права та процесу Одеси, Києва, Харкова, Маріуполя, судді Вищого господарського суду України, судді перших та апеляційних інстанцій господарської юрисдикції, представники юридичної та бізнес-спільноти.
Разом з представниками Феміди учасники проаналізували основні новації господарського судочинства, задекларовані в новому господарському процесуальному кодексі.
      У першій панелі, на тему «ГПК у світлі судової реформи», науковцями Володимиром Устименко та Людмилою Ніколенко були окреслені теоретично-правові аспекти проекту. В свою чергу Лариса Рогач освітлила тему «Новий Верховний суд – як гарантія перезапуску системи». Завершила панель Наталія Морщагіна доповіддю про окремі аспекти апеляційного провадження, яка викликала жваву дискусію в учасників. Модератором даної панелі виступила Тетяна Дроботова.
      Основні новації господарського процесу та аспекти їх практичного застосування були предметом обговорення під час виступу учасників другої та третьої панелі. Найбільше зацікавлення в учасників викликали доповіді представника Одеської школи господарського процесу – Олега Подцерковного – на тему : «Традиції та новели господарського процесу у контексті проекту ГПК», заступника голови господарського суду Харківської області Олексій Бринцева – «Засоби захисту порушеного права», заступника голови Ради адвокатів Одеської області Костіна Андрія «Нова адвокатура у новому господарському судочинстві» та професора кафедри господарського права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Вікторії Рєзнікової, яка освітлила питання відповідальності учасників господарського процесу за зловживання правами невиконання процесуальних обов’язків. З доповіддю на тему "Стадії позовного провадження: виклики та проблеми застосування положень нового ГПК України" виступила суддя господарського суду Одеської області, секретар Асоціації суддів господарських судів України Юлія Бездоля. Нові підходи та засоби доказування в господарському процесі були освітлені суддею господарського суду міста Києва – Васильченко Тетяною.
      Найбільш цікаві доповіді будуть опубліковані на офіційному сайті Асоціації суддів господарських судів України - http://uajcc.org/

Дивіться більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/Oda.arbitr/posts/1938341243063865